Overnemer Corelio Printing breekt overnamebelofte: geen 80 maar 167 mensen op straat

Ironisch genoeg was Le Syndicaliste het laatste tijdschrift dat donderdag bij Corelio Printing van de band liep.
Koen Moreau Ironisch genoeg was Le Syndicaliste het laatste tijdschrift dat donderdag bij Corelio Printing van de band liep.
De drukpersen van Corelio Printing, de vroegere drukkerij Het Volk, in Erpe-Mere werden donderdag in de vooravond stilgelegd nadat bekend raakte dat er toch geen overname komt. Het personeel is boos en ontgoocheld, maar beseft dat de beslissing wellicht het definitieve einde is van de drukkerij.

“De kans lijkt ons heel erg klein dat klanten na wat hier de laatste weken gebeurde nog drukwerk aan het bedrijf hier zullen toevertrouwen”, aldus Leen Van Lierde van vakbond ACLVB. Amper een week geleden leek de toekomst er nochtans nog relatief goed voor te staan. Nadat Circle Media Group – een Nederlandse groep die de drukkerij in maart 2018 overname van Mediahuis - op vrijdag 23 augustus het faillissement aanvroeg, werd vrij snel een overnemer gevonden. Op donderdag 29 augustus kondigde de familie Bongaerts trots aan dat hun bedrijf door de overname “de grootste rotatiedrukker van de Benelux werd”.

De overnemer maakte meteen een nieuwe naam bekend voor het bedrijf, beloofde 90 van de 167 personeelsleden in dienst te houden, nieuwe investeringen en behoud van loonvoorwaarden voor de blijvers. De overname leek daardoor in eerste instantie slecht, maar toch nog deels goed nieuws. “Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het helaas meestal ook zo”, reageerden enkele personeelsleden die gisteren verweesd achterbleven in de grote drukkerij waar ze tientallen jaren werkten.

Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het helaas meestal ook zo.

Arbeiders Corelio Printing

Opnieuw bedrogen

“We zijn voor de tweede keer in evenveel weken bedrogen. Het voorbije weekend werden hier nog twee extra ploegen ingezet om alle werk klaar te krijgen en vandaag horen we, via een klant nota bene, dat het hier definitief gedaan is.” De ontgoocheling en opeenvolging van overnames leidt duidelijk tot moedeloosheid. Heel wat mensen gingen meteen naar huis zodra het nieuws bekend raakte. Anderen hingen doelloos rond in het bedrijf dat zoveel jaren hun thuis was.

“Nadat onze goede collega’s eerst de ultieme vernedering ondergingen dat zij niet aan de slag mochten blijven en wij zonder hun verder moesten, liepen we hier al een week verweesd rond. En nu dit. Wij weten gewoon niet meer wat te doen”, klonk het terneergeslagen. Het personeel bleef ondanks de omstandigheden opvallend gelaten. “Vernielingen werden niet aangebracht, maar iedereen is enorm ontgoocheld”, aldus Erwin Callebaut van vakbond BBTK.

Goede wil

Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. “Het personeel heeft vorige week en nu hun goede wil getoond. We hopen dan ook dat de directie het nodige respect heeft om het voor de volledige week te betalen”, aldus Ann Verhelst van ACV-BIE. Ironisch genoeg was het vakbondstijdschrift van de Christelijke zuil het laatste drukwerk dat voorlopig van de persen rolde. “En we vrezen dat dit zo zal blijven, aangezien klanten na alle onzekerheid ongetwijfeld alternatieven zullen zoeken.”

Een nieuwe doorstart wordt moeilijk. Klanten zullen ongetwijfeld afhaken.

Vakbondssecretaris Ann Verhelst (ACV-BIE)

Die klanten waren ondanks alle perikelen nochtans aan boord gebleven. “De slechte betalers of verlieslatende contracten werden aangepast of stopgezet, maar het grote Mediahuis was bereid om meer te betalen. We begrijpen niet wat er plots gebeurd is. Er was beloofd dat we maandag een vast contract mochten tekenen, maar ook dat blijkt nu een leugen.” Enige hoop is nu dat er een nieuwe overnemer wordt gevonden al lijkt alles er op dat Moderna verplicht zal worden haar contractuele verplichtingen na te komen.

Razend

Curator Marga Pieters die belast was met het faillissement van Circle Media Group is razend. Zij stelt drukkerij Moderna in gebreke. Het overnamecontract is op 27 augustus ondertekend, maar het bedrag van 1 miljoen euro is ruim een week later, ondanks contractuele verplichtingen, nog niet betaald. Afgevaardigd bestuurder Eric Bongaerts van Moderna Printing was donderdag ondanks herhaalde pogingen niet bereikbaar voor een reactie.

Verschillend arbeiders bleven na het slechte nieuws doelloos rondhangen in de drukkerij waar ze tientallen jaren werkten.
Koen Moreau Verschillend arbeiders bleven na het slechte nieuws doelloos rondhangen in de drukkerij waar ze tientallen jaren werkten.
Aan de buitenhekken van Corelio Printing werden zwarte vlaggen opgehangen.
Koen Moreau Aan de buitenhekken van Corelio Printing werden zwarte vlaggen opgehangen.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Victor Munster

  De meeste overnemers zijn eigenlijk alleen uit op de klantenportefeuille en een eventueel distributie netwerk. Heb dat in veel plaatsen in Oost Duitsland gezien. Bij de meeste bedrijven daar is de productie naar West Duitsland verhuisd. Verouderde productielijnen die grote investeringen vergden terwijl de productielijnen van de overnemer gemakkelijk, mits kleine aanpassing (extra ploeg), gemakkelijk de extra productie aankonden.

 • Franc saas

  Heb meer dan 20 jaar in het grafische gewerkt als technieker ,ik bezocht de grotere drukkerijen , ( o.a. Gazet van Antwerpen,Belang van Limburg,Nevada Nimifi,Anilope,Bema grafics,Drukkerij Moderna,Deckers druk,laatste nieuws,Het volk,Proost,Brepols,lannoo,Roularta,Mercator printing ,St Joris en nog zo veel ) heb veel zien veranderen en gebeuren ,falingen,overnames etc. ze hebben het allemaal moeilijk .De investeringen zij ook gigantisch en de concurrentie uit het buitenland doet veel kwaad ...

 • Danny Govaerts

  Er zal een ondernemer mooie machines gezien hebben in het bedrijf en een mooi orderboek. Dat willen ze wel overnemen maar het personeel en de verouderde machines mogen blijven staan waar ze zijn en worden liefst vergeten.

 • René Mertens

  Zal het laatste bedrijf niet zijn dat hier de deuren sluit. En als de Britten de EU verlaten zou het wel eens grote miserie kunnen worden. Wie gaat er dan die profiteurs die hier maar blijven binnenwaaien betalen ?

 • DIRK RASSCHAERT

  Laten failliet gaan en dan de boel voor een schijntje overkopen met nieuwe loonvoorwaar- den?