Open Vld-lijsttrekker Kevin Van Impe stapt op

KEUZE VOOR VERJONGING BREEKT LIBERALEN ZUUR OP

De verjongingskuur die Open Vld Erpe-Mere met de verkiezingen van 2018 wou doorvoeren, eindigt met een sisser. Ex-wielrenner en gemeenteraadslid Kevin Van Impe, die naar voor geschoven werd als nieuwe kopman, laat weten dat hij om persoonlijke redenen de partij verlaat.

De keuze voor de jonge kopman Van Impe leidde in juni van dit jaar nota bene tot een scheuring in de partij. Gemeenteraadslid Herwig Redant nam het niet dat hij voor het lijsttrekkerschap gepasseerd werd en stapte op. Deze zomer kondigde hij vervolgens aan met de eigen liberale lijst 'LEF' te starten. De beslissing van Van Impe komt dan ook als een donderslag bij heldere hemel.


"Voor ons is dit een totale verrassing", reageert Open Vld-voorzitter Ive Callaert. "We wisten dat Kevin het moeilijk had en respecteerden zijn vraag om discretie. Het is dan ook vreemd dat hij dit nu zelf naar buiten brengt. Omdat wij nog hoopten dat een dialoog nog mogelijk was."


Wat precies aanleiding is van de breuk tussen Open Vld en Kevin Van Impe, die in 2012 verkozen werd met 520 voorkeurstemmen, is onduidelijk. "Er was geen dispuut en we hadden hem een heel mooie kans gegeven. Ik snap het totaal niet. Mogelijk was de druk van het lijsttrekkerschap te zwaar voor zijn schouders of is er een andere partij in het spel?", aldus voorzitter Callaert.

Persoonlijke redenen

Kevin Van Impe zelf wil niet in detail reageren. "Ik neem om persoonlijk redenen ontslag uit de partij en zal dan ook geen Open Vld-kandidaat meer zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018." Of de man blijft zetelen in de gemeenteraad, is nog niet uitgemaakt. "Ofwel neem ik ontslag ofwel zetel ik verder als onafhankelijke, maar een beslissing daarover heb ik nog niet genomen."


Bij Open Vld moet nu dringend werk gemaakt worden van een nieuwe strategie. "We moeten onze visie bijsturen en alle opties herbekijken."

Na 12 jaar in oppositie

Of daarbij ook een terugkeer van Redant mogelijk is, wordt niet uitgesloten. "Uitspraken daarover wil ik niet doen, maar we zullen alle opties opnieuw onderzoeken."


Wat Redant zelf betreft is een terugkeer echter niet aan de orde. "Het failliet van Vld is duidelijk. Mijn lijst is gemaakt en ik ga verder. Kevin alsook de andere Vld-mandatarissen en kandidaten zijn welkom om een plaats op mijn lijst te bespreken, maar terugkeren doe ik in geen geval", reageert die.


De keuze om in te zetten op verjonging en het openen van de weg voor een nieuwe jongere generatie eindigt nu wel heel pijnlijk voor oppositiepartij Vld. De kans op een terugkeer voor de partij, die in 2012 na 12 jaar deelname aan de meerderheid en het bestuur van Erpe-Mere buiten spel werd gezet, lijkt vandaag dan ook kleiner dan ooit.