Ondanks uitbreiding van 40 naar 60 plaatsen nog steeds wachtrijen voor kinderopvang en sportkampen

Anja Vanrobaeys blijft pleiten voor extra kinderopvang tijdens schoolvakanties.
Koen Moreau Anja Vanrobaeys blijft pleiten voor extra kinderopvang tijdens schoolvakanties.
Wie in Erpe-Mere tijdens de vakantieperiodes opvang zoekt voor zijn kinderen, blijft vaak in de kou staan. Dat blijkt na een vraag van sp.a-politica Anja Vanrobaeys.

“De gemeente heeft het aantal plaatsen van de gemeentelijke buitenschoolse kinderopvang Pimboli opgetrokken van 40 naar 60, maar toch was het aantal beschikbare plaatsen tijdens de krokus- en paasvakantie ontoereikend om tegemoet te komen aan alle aanvragen”, weet Vanrobaeys. De politica pleit al jaren voor een uitbreiding van het aanbod. “De gemeente heeft inspanningen geleverd, maar die zijn helaas nog steeds ontoereikend.”

Dat een tekort aan (betaalbare) opvangplaatsen tot drama’s kan leiden, bleek nog tijdens de voorbije paasvakantie in Aalst en Dentergem. Op beide plaatsen brak in aanwezigheid van minderjarige kinderen brand uit terwijl de ouders afwezig waren. Als tussenoplossing pleit Vanrobaeys van een betere integratie van Grabbel- en sportactiviteiten in de buitenschoolse kinderopvang Pimboli. “Vandaag lukt dat enkel voor activiteiten die op dezelfde locatie plaatsvinden. Een soort busdienst naar het gemeentelijk domein Steenberg en andere locaties waar kinderactiviteiten worden georganiseerd, zou ideaal zijn.” Een echte oplossing is dat helaas niet. “Voor deze zomer zijn al zes van de tien sportkampen volzet en staan vandaag al een 20-tal kinderen op de wachtlijst. Voor drie andere kampen zijn slechts enkele plaatsjes meer vrij.”

Het heeft geen zin cadeaubons uit te delen aan pasgeborenen en er daarna niet meer naar om te kijken

Gemeenteraadslid Anja Vanrobaeys (sp.a)

Voor Pimboli dreigt hetzelfde scenario als andere jaren. “Met uitzondering van de kerstvakanties staan tijdens de andere vakantieperiodes bijna steeds tien kinderen op de wachtrij voor de zestig beschikbare plaatjes. Veel ouders doen zelfs niet meer de moeite hun kinderen op de wachtlijst te zetten, waardoor het onmogelijk is een cijfer op de werkelijke nood te kleven.”

Vanrobaeys pleit ervoor dat ouders moeten kunnen rekenen op betaalbare en kwaliteitsvolle kinderopvang voor kleuters en lagereschoolkinderen tijdens de schoolvakanties. “Het heeft weinig zin cadeaubons uit te delen aan elke pasgeborene in Erpe-Mere om er daarna niet meer naar om te kijken”, klinkt het hard. Of meerderheidspartijen CD&V en N-VA deze legislatuur extra inspanningen zullen doen, is onduidelijk. “Het is nog steeds wachten op de keuze die het nieuwe college zal maken, maar hopelijk leveren de cijfers die ik heb opgevraagd voldoende inspiratie om afdoende maatregelen te nemen”, besluit Vanrobaeys.

Pimboli.
Koen Moreau Pimboli.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.