Na vijf faillissementen in 2019 bij Circle Media Group: gewezen Drukkerij Het Volk in de etalage

Eind februari bemanden ongeruste vakbondmilitanten nog een infopiket aan de ingang van de voormalige drukkerij 'Het Volk'.
RV Eind februari bemanden ongeruste vakbondmilitanten nog een infopiket aan de ingang van de voormalige drukkerij 'Het Volk'.
Voor de circa 200 resterende personeelsleden van gewezen Drukkerij Het Volk en Corelio Printing in Erpe-Mere is het opnieuw bang afwachten. Overnemer Circle Media Group (CMG) uit Nederland die de printactiviteiten in maart 2018 overnam, bevindt zich in woelig water. Nadat begin dit jaar drukkerij Hélio in Charleroi failliet ging, volgden deze maand drie Nederlandse en een Oostenrijkse drukkerij. Voor de resterende CMG-drukkerijen, waaronder Erpe-Mere, worden in spoedtempo overnemers gezocht.

Eind februari luidden de overkoepelende Europese vakbonden nog de alarmbel. “Ons rendabel bedrijf is helaas in handen gekomen van een groep die overal in Europa brokken maakt. We zijn dan ook uitermate bezorgd om de werkgelegenheid”, luidde het toen. Het management van CMG noemde de argumenten en oproep van de vakbonden op dat moment nog ongegrond, niet onderbouwd en schadelijk.

Het tegendeel is intussen bewezen. In maart verkocht CMG haar activiteiten in Finland en in april werd de Franse CPI Group van de hand gedaan. Desondanks werd half april het faillissement aangevraagd van drie Nederlandse drukkerijen. Op 25 april kwam daar ook de Oostenrijkse Oberndorfer Druckerei bij. “De markt is de laatste jaren ineengezakt en de papierprijs is met bijna twintig procent gestegen. Ondanks pogingen om onze capaciteiten aan te passen, blijkt printen in de meeste Europese landen helaas te duur”, aldus directeur Joost de Haas in een persmededeling op de website van de groep.

Beperkte draagkracht

Het gemeenschappelijk vakbondsfront fronste al eerder de wenkbrauwen toen de firma de voorbije jaren in sneltempo overnames bleef verrichten. “De financiële draagkracht van de groep was bijzonder beperkt, er werden tal van schimmige constructies opgezet tussen de verschillende filialen en het uitbetalen van de lonen lukte al een hele poos niet meer voor de vestigingen”, reageert Erwin Callebaut van BBTK.

De aankondiging in hetzelfde persbericht van CEO Peter Andreou dat “de goed draaiende activiteiten in België en Duitsland een nieuwe toekomst verdienen bij een nieuwe eigenaar”, komt als een donderslag bij heldere hemel. “Recent werden wel de weekendploegen in Erpe-Mere afgeschaft, maar CMG verkondigde steeds als ‘last man standing’ overeind te blijven in een inkrimpende markt. Deze aankondiging gaat daar diametraal tegenin”, vertelt Callebaut. Wat de aangekondigde verkoop van de activiteiten in Erpe-Mere voor het personeel betekenen, is nog onduidelijk. Daardoor wordt het voor de 200 resterende personeelsleden opnieuw bang afwachten voor de toekomst.

Lees ook: Vakbonden Corelio Printing bezorgd om jobs: “Overnemer beschikt over onvoldoende financiële middelen”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.