Mini-ondernemingen SJS houden ‘Battle of the sexes’: Sleutelhangers vs. Klokken

De leerlingen doen bedrijfservaring op met 'Clock and roll' en 'Keyp it'.
Koen Moreau De leerlingen doen bedrijfservaring op met 'Clock and roll' en 'Keyp it'.
De vrouwelijke en mannelijke leerlingen van het vijfde jaar handel aan de Sint-Jozefschool van Mere nemen het dit schooljaar in twee afzonderlijke mini-ondernemingen tegen elkaar op.

“Vorige jaren hadden we steeds gemengde teams, maar dit jaar hebben we een meisjes- en een jongensteam en dat levert wel wat verschillen op”, vertelt leerkracht bedrijfseconomie Katleen De Pelsmaeker. Zij begeleidt de leerlingen en helpt hun om via de mini-onderneming de knepen van het vak in de praktijk te leren.

De leerlingen zelf maken er een sportieve competitie van. Zo willen de meisjes dit schooljaar met ‘Keyp it’ de slogan ‘keep your keys together’ waarmaken. Zij verkopen sleutelhouders voor aan de muur en op het bureau alsook gepersonaliseerde sleutelhangers. “Daarvoor werken we samen met ons eigen Fablab en Don Bosco in Aalst”, vertellen Tineke, Manai, Emily, Elisa Imane en Pound.

De jongens gaan voor ‘Clock and roll’. Zij verkopen gepersonaliseerde klokken in alle maten, vormen en materialen. Net als de meisjes deden Iano, Matti, Yarno, Thorben en Jens eerst uitgebreid marktonderzoek, maakten ze een businessplan en een winstprognose. Als die bewaarheid wordt, mogen de aandeelhouders van ‘Clock and roll’ een sterk rendement van bijna 45 procent verwachten.

De meisjes zijn flink wat voorzichtiger met hun prognoses en beloftes, maar aandeelhouders worden natuurlijk graag verrast. Winst is er in elk geval sowieso voor de leerlingen: een onbetaalbare eerste praktijkervaring.

De meisjes fabriceren en verkopen met 'Keyp it' gepersonaliseerde sleutelhouders en -hangers.
Koen Moreau De meisjes fabriceren en verkopen met 'Keyp it' gepersonaliseerde sleutelhouders en -hangers.
De jongens fabriceren en verkopen met 'Clock and roll' gepersonaliseerde klokken.
Koen Moreau De jongens fabriceren en verkopen met 'Clock and roll' gepersonaliseerde klokken.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.