Mega-paddenstoel van 50 centimeter in weide: “Wellicht te danken aan paardenmest”

Wout Dhondt trof een reuzenbovist met een diameter van 50 centimeter aan in zijn weide.
Repro Moreau Wout Dhondt trof een reuzenbovist met een diameter van 50 centimeter aan in zijn weide.
In de weide van zijn paarden in de buurt van de Beekkantstraat in Mere vond Wout Dhondt een mega-paddenstoel.

“Eigen kweek. Al heb ik er toegeven niet erg veel moeite voor moeten doen”, lacht Dhondt, zaakvoerder van Bouwdrogerverhuur en producent van Wout’s Gin. Een vouwmeter toont een indrukwekkende omtrek van bijna 50 centimeter. “Wellicht te danken aan de paardenmest.”

In augustus 2017 werd in de Landsheerstraat in Bambrugge een gelijkaardig kaliber met de omtrek van een flinke voetbal gevonden. Net als toen gaat het om een reuzenbovist, de grootste bolvormige stuifzwam in onze graslanden die vooral op niet bemeste voedselrijk grond heel groot wordt. De groei gaat door tot wanneer ze bovenaan breken. Dan vliegen sporen van de paddenstoel weg waardoor er verderop nieuwe paddenstoelen kunnen ontstaan.

Alhoewel de reuzenbovist niet giftig is, wordt toch niet aangeraden hem op te eten. “Echt smakelijk is deze paddenstoel niet en bovendien is het omwille van de vervuilde plaatsen waar ze dikwijls groeien sowieso afgeraden de reuzenbovist op te eten”, weet Robin Van Heghe van Natuurpunt.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Joke Baeyens

    Op de koeienweides rechtover de Koebrugstraat in Mere zagen we over 2 weken ook enkele van die exemplaren!