Hersteloord Crombeenerf overweegt sluiting dagverblijfcentra Crombeen en De Cocoon

Vakbonden vrezen naakte ontslagen

Zorggroep Eclips wil de dagverblijfcentra in Burst sluiten.
Koen Moreau Zorggroep Eclips wil de dagverblijfcentra in Burst sluiten.
Tijdens een bijzondere ondernemingsraad op halloweenavond heeft Zorggroep Eclips de sluiting van dagverblijfcentra Crombeen en De Cocoon in Burst aangekondigd. “Daarnaast werden ook een aantal ontslagen aangekondigd wat betreft het hersteloord”, vertelt Eric Vandepoele van BBTK Social Profit. Amper drie weken geleden voerde het personeel nog actie wegens een te hoge werkdruk.

De bezetting van hersteloord Crombeenerf alsook de dagverblijfcentra Crombeen en De Cocoon loopt steeds verder terug. Voorzitter van de raad van bestuur Jean-Paul Bosteels gaf eerder al aan dat de site zwaar verlieslatend is. “Door deels om te schakelen naar assistentiewoningen, een zorgshop en leefgroepen zal de zorgbehoefte en de personeelsdruk dalen. Personeel dat daardoor geen geschikt profiel meer heeft, zal overgeplaatst worden naar één van onze andere sites in de buurt”, klonk het amper drie weken geleden nadat het personeel de krappe personeelsbezetting aankaartte. De piste om te verschuiven naar de dagverblijfcentra, waar vandaag mensen met (beginnende) dementie en mensen na een beroerte, orthopedische of heelkundige ingreep kunnen revalideren, blijkt echter al niet langer aan de orde. “De overheid laat ons toe om te converteren naar andere activiteiten en gezien de bezetting willen en moeten we die mogelijkheid aangrijpen”, reageert Bosteels nu.

Die betreurt dat de vakbond de noodzakelijke reorganisatie meteen in de media gooit. “Er staat volgende week sociaal overleg gepland en dan zullen we kijken wat mogelijk is. In elk geval hebben we voldoende sites in de buurt zoals in Aaigem, Herzele en Sint-Lievens-Houtem waar personeelsleden met een geschikt profiel zonder problemen terecht kunnen”, aldus de man. Hij wijst ook op een algemene terugval van activiteiten in hersteloorden en dagopvangcentra. “Mensen kiezen andere oplossingen zoals assistentiewoningen en daardoor zijn in Burst stilaan meer personeelsleden dan patiënten aanwezig. Toch garanderen we het behoud van onze dagverblijfcentra – en dus ook het bijhorende personeel – in Burst tot minstens tot 30 juni volgend jaar.”

Bij de vakbond is men er niet gerust in. “Tijdens de bijzonder ondernemingsraad werd in eerste instantie over een tiental ontslagen gesproken. Toen we er op wezen dat dergelijke aantallen de toepassing van de Wet Renault eisen, slonk het aantal betrokken personeelsleden zienderogen. Na ons persbericht loopt dat aantal blijkbaar nog verder terug. Typerend voor deze werkgever, maar als het klopt kunnen we alleen maar blij zijn dat er oplossingen voor de mensen dichtbij mogelijk zijn”, besluit Eric Vandepoele van BBTK Social Profit.

Voorzitter van de raad van bestuur Jean-Paul Bosteels.
Koen Moreau Voorzitter van de raad van bestuur Jean-Paul Bosteels.
Personeelsleden en bewoners van Hersteloord Crombeenerf voerden drie weken geleden samen actie.
Repro Moreau Personeelsleden en bewoners van Hersteloord Crombeenerf voerden drie weken geleden samen actie.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.