Grondwitloof uit de Denderstreek van Minoodt: “Het geheim van perfect witloof is tijd”

HLN kiest Hét Streekproduct 2019

Wilfried Minoodt in de frigo waar de witloofwortels worden bewaard.
Koen Moreau Wilfried Minoodt in de frigo waar de witloofwortels worden bewaard.
Een immense liefde voor de stiel en indrukwekkende trots op zijn witloof. Dat lijkt het geheim recept voor het grondwitloof dat Wilfried Minoodt (62) ondertussen al bijna 35 jaar teelt langs Hazelbeek in Aaigem. Al van bij de start in 1985 verkoos Minoodt kwaliteit boven kwantiteit. “Te snel willen werken, gaat ten koste van de smaak.”

De familie Minoodt houdt van licht. Hun huis langs Hazelbeek, de weg tussen Mere en Aaigem, is tijdens de wintermaanden getooid met uitbundige kerstverlichting. Duizenden schitterende lampjes nodigen automobilisten uit om te stoppen en te genieten van het schouwspel. In fel contrast daarmee is de activiteit in de witloofschuur achter het huis, waar alles in donker is gehuld. “Er brandt alleen licht in de schuur als ik aan het werk ben, maar dan nog is het meeste witloof met dekens afgedekt”, vertelt Wilfried. Die duisternis is maar een van de ingrediënten om het lekkerste en mooiste witloof te kunnen telen.

Grondwitloof wordt in het donker geteeld en bewaard.
RV Grondwitloof wordt in het donker geteeld en bewaard.

Snelheid

“Alles begint op 1 mei met het inzaaien op onze akkers. Vervolgens is het afwachten tot half augustus. Dan beginnen we de witloofwortels uit te halen.” Na enkele dagen rust, snijdt Wilfried al het groen van de wortels en gaan die wortels de frigo in. “Op die manier is het witloof halfdood en komen er nadien geen nieuwe bladeren op.”

Je moet het witloof eerst halfdood maken voor je het kunt inzetten

Wilfried Minoodt

De wedergeboorte van het witloof gebeurt vervolgens in de donkere witloofschuur met vloerverwarming, waar de ‘halfdode’ wortels - in functie van de vraag in de winter - geplant worden. “Bij een zachte temperatuur begint het echte witloof, zoals je het uit de winkel kent, in onze volle grond te groeien.” Hoe warmer het is, hoe sneller het witloof groeit. “Veel telers kiezen voor snelheid, zodat ze hun schuur voor meerdere kweekrondes kunnen gebruiken, meer opbrengst hebben en dus meer kunnen verkopen. Dat gaat helaas ten koste van de smaak.”

Wilfried Minoodt toont enkele witloofwortels.
Koen Moreau Wilfried Minoodt toont enkele witloofwortels.

Trager tempo

Niet zo in Aaigem. “Sinds ik in 1985 mijn eigen schuur heb gebouwd, heb ik nog nooit aan een veiling geleverd.” Het bespaarde Wilfried het immense werk dat hij, zijn broer, zus en moeder vroeger bij zijn vader hadden. “Toen ik 8 jaar was, werkte ik al bij Smekens op Oostdorp in het witloof. Later deden we hetzelfde bij ons thuis. Daar hadden we vier hectare en leverden we tot in Oostenrijk. We kuisten ons witloof zelf, maar toen mijn broer en zus verder studeerden en voor een andere stiel kozen, was duidelijk dat ik het gebruikelijke tempo onmogelijk alleen kon halen.”

Ik heb minder werk, beter witloof en een behoorlijk inkomen

Wilfried Minoodt

De man besloot daarom rechtstreeks aan de consument te verkopen. “Daardoor moest ik minder kweken, kon ik meer inzetten op kwaliteit en een hogere prijs vragen dan aan de veiling.” Vandaag teelt Wilfried in zijn witloofschuur van 1,5 hectare jaarlijks ongeveer tien ton witloof.

Grondwitloof wordt in het donker geteeld en bewaard.
RV Grondwitloof wordt in het donker geteeld en bewaard.

Bittere smaak

Het resultaat is dat hij elk seizoen weer mooi bleekgroen witloof met een volle smaak kan aanbieden. “Dat is te danken aan het feit dat ik mijn witloof zes weken geef om rijp te worden voor verkoop en het zelf heel diep en droog kuis voor ik ze verkoop.” Dat diep kuisen betekent dat verschillende blaadjes van de buitenkant gehaald worden. “Want net die buitenste bladeren leveren een bittere smaak op.”

Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.

Grondwitloof wordt in het donker geteeld en bewaard.
RV Grondwitloof wordt in het donker geteeld en bewaard.
Grondwitloof wordt in het donker geteeld en bewaard.
RV Grondwitloof wordt in het donker geteeld en bewaard.
Wilfried Minoodt werkt al meer dan 50 jaar tussen het witloof.
Koen Moreau Wilfried Minoodt werkt al meer dan 50 jaar tussen het witloof.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.