Gewezen cafébazin voor rechter omdat ze er met spaarkas klanten vandoor ging

De spaarkas in café Herleving draaide goed, maar klanten zagen geen cent terug. Cafébazin M. ging er met het geld vandoor.
Koen Moreau De spaarkas in café Herleving draaide goed, maar klanten zagen geen cent terug. Cafébazin M. ging er met het geld vandoor.
Katia M., voormalige cafébazin van café Herleving in Vlekkem, moest maandag voor de Dendermondse rechtbank verschijnen. Ze staat terecht wegens misbruik van vertrouwen omdat ze er met duizenden euro’s van de spaarkas van haar klanten vandoor ging. M. daagde zelf niet op, maar liet zich vertegenwoordigen door een advocaat. Er hangt haar achttien maanden gevangenisstraf boven het hoofd.

Vijftien vroegere caféklanten van Katia M. stellen zich voor het proces tegen de voormalige waardin van café Herleving burgerlijke partij. In december 2017 stonden zij plots voor een gesloten deur van hun vertrouwde café in Vlekkem. De rolluiken waren dicht, de deur op slot en cafébazin Katia bleek met de noorderzon verdwenen. Net op de dag dat het normaal uitbetaaldag was van de spaarkas waar de klanten aan deelnamen. Maandelijks hadden de klanten in het kastje in het café wat spaargeld gestoken in de hoop daar een jaar later een mooi bedrag voor terug te krijgen. Ze hebben echter nog altijd geen euro gezien. Katia M. bleek er met duizenden euro’s vandoor, net als met het inschrijvingsgeld van een eetfestijn.

Financiële problemen

Blijkt dat M. de centen gebruikte om schulden bij de BTW af te lossen. De vrouw kende grote financiële problemen. Ze werd uiteindelijk ook failliet verklaard. Maar haar advocaat benadrukt dat ze nooit haar klanten heeft willen bedriegen. “Het klopt dat M., in lastige financiële papieren, regelmatig geld uit de spaarkas gebruikte om schulden af te lossen, maar ze wilde dat zeker teruggeven”, klonk het. “Voor de dag van de uitbetaling was ze zelfs nog geld gaan lenen bij een vriendin om haar klanten te kunnen uitbetalen. Ze legde daar ook eigen geld en afgehaalde centen bij de bank bij. Maar toen ze alles bij elkaar telde, bleek de rekening nog niet te kloppen. De vrouw sloeg in paniek en heeft de verkeerde beslissing genomen om er vandoor te gaan. Ze wilde echt oprecht alles teruggeven.”

Voor de openbaar aanklager is het evenwel duidelijk dat M. schuldig is aan “misbruik van vertrouwen” in de periode van januari tot december 2017. “Ze lichtte goedgelovige klanten op”, zei openbaar aanklager Sabine Goeman. “Een gunst van de opschorting, door de vrouw schuldig te verklaren maar geen straf op te leggen, is niet opportuun. Ik vorder een celstraf van 18 maanden en een boete van 1.600 euro.”

De rechter velt vonnis op 10 februari.