Geen plaats in jeugdinstelling: 17-jarige die bij overval oog dreigt uit te steken van 90-jarige vrouw, op vrije voeten

De verdachte van 18 jaar die werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde, riep het zwijgrecht in en verklaarde niets bij de onderzoeksrechter. Hij blijft aangehouden.
Koen Baten De verdachte van 18 jaar die werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde, riep het zwijgrecht in en verklaarde niets bij de onderzoeksrechter. Hij blijft aangehouden.
De jeugdrechter van Brussel heeft donderdagnamiddag beslist om de 17-jarige knaap die woensdagochtend betrokken was bij de overval op een 90-jarige vrouw in Aaigem (Erpe-Mere) vrij te laten. Er bleek geen plaats te zijn in een jeugdinstelling. “De enige van die gangsters waarvoor we echt bang waren”, reageren de slachtoffers boos.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 90-jarige Yvonne De Troyer uit Aaigem was woensdag na de overval duidelijk. “De kleine dikke sprak geen woord Nederlands, maar was de agressiefste. Hij duwde me op de grond en dreigde mijn ogen met een kurkentrekker uit te steken als ik niet vertelde waar mijn geld en juwelen lagen.” Dat net die kerel - een knaap van 17 jaar uit het Brusselse - vrijgelaten werd, zit de familie hoog. “Het was de enige van die drie gangsters waarvoor we bang waren. Die was niet normaal en tot alles in staat”, reageren zonen Luc en Jan die bij de overval aanwezig waren, zich verzetten, maar overmeesterd en gekneveld werden.

Carjacking

De minderjarige kerel die op de E40 in Aalst werd gearresteerd toen hij met de auto van de familie crashte terwijl hij door de politie achtervolgd werd, blijkt niet aan zijn proefstuk toe. Recent werd hij nog opgepakt naar aanleiding van een carjacking en andere criminele feiten. “Het gaat duidelijk van kwaad naar erger. Straks vermoordt hij nog iemand”, vreest de overvallen familie. Zij noemen de beslissing van de jeugdrechter wereldvreemd en onbegrijpelijk. “Eens te meer blijkt dat Brussel een ander land is. Je kan je de vraag stellen of de jeugdrechter de Nederlandstalige verslagen wel begrepen heeft dat hij zonder enige overweging besliste dergelijk crapuul vrijuit te laten met het risico dat die straks opnieuw voor hem staat na een moord.”

Dat niet de ernst van de feiten, maar wel de beschikbaarheid van plaatsen in een jeugdinstelling bepalend is voor de strafmaat van minderjarige criminelen zet aan tot denken. “Die kerel kan nu gaan pochen bij leeftijdsgenoten en hun aanmoedigen hetzelfde te doen. Ze riskeren toch niets, maar wij mogen wel verder met de schrik van wat ons is overkomen. Wie garandeert ons dat die mannen niet terug komen”, vraagt zoon Jan zich af. Hij belde meteen de politie om extra bescherming te vragen.

Klop geven

Moeder Yvonne blijft - net als tijdens de overval - strijdlustig. “Als ze terugkomen zal ik die deugnieten een ‘klopping’ geven die ze niet snel zullen vergeten.” De familie zit ook in met de tientallen agenten die de achtervolging inzetten en uren in de weer waren om de gangsters te vatten. “Die mensen hebben hun leven geriskeerd, behaalden een knap resultaat en worden op die manier in hun hemd gezet. Ons vertrouwen in justitie is totaal zoek.” 

Burgemeester Hugo De Waele (CD&V) reageert in één woord: “wraakroepend. Die gangster, die net niet meerderjarig is, was al weer thuis voor onze politiemensen in Erpe-Mere terug waren. Een bedroevend resultaat voor de urenlange inzet van onze mensen. Bovendien is dit een kaakslag voor de mensen die dit meemaakten. Ik leef met hen mee.”

In tegenstelling tot de jeugdrechter in Brussel was de onderzoeksrechter in Dendermonde heel wat minder mensenvreemd toen daar gisterenochtend een 18-jarige en dus meerderjarige verdachte werd voorgeleid. Die werd enkele uren na de overval gearresteerd in Affligem. Ondanks urenlange ondervragingen beroept deze man zich op zijn zwijgrecht. Hij weigert een verklaring af te leggen, maar blijft wel aangehouden. Twee andere verdachten zijn nog altijd op vrije voeten en worden opgespoord door de politie. Mogelijk wordt er ook nog gezocht naar een vijfde verdachte die betrokken zou zijn bij de zaak.

Lees ook: Klopjacht na homejacking bij 90-jarige: “Deed alsof ik iets aan mijn hart had”
151 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Brouckaert

  Concreet betekend dit dat wanneer we massaal misdrijven plegen we vrijuit gaan wegens plaatsgebrek. Dat is dus wat er nu aan het gebeuren is.

 • Francois Van Mol

  Je zou het Kafka justitie kunnen noemen , maar hier zit meer achter. Je ziet dat door justitie systematisch mensen te licht gestraft worden of vrijgepleit worden. Zeker wat allochtonen betreft . Er wordt met 2 maten en gewichten gewerkt. Elk rationeel denkend mens geraakt hier niet wijs uit. Het lijkt meer op voorbedachte rade en kwader trouw aan eigen volk. De grootse criminelen werken blijkbaar bij justitie .

 • paul maene

  Belgisch systeem is om je te bescheuren! Uitgevonden door politici die als prijshanen pochen met hun intelligentie maar zelfs daar te dom voor zijn. Misschien verandert er iets als hun eigen "vege" lijf eindelijk eens in gevaar zou komen!

 • thomas vervotte

  Goed zo, men kan deze verrijking toch niet straffen. Al zijn vriendjes zullen het ondertussen ook al weten: Misdaad loont in België!

 • patrick de smedt

  geen plaats in jeugdinstelling? dan gewoon naar de gevangenis !!