FILMPJE ‘Urban Places’-schuur volledig uitgebrand: geen (moedwillige) brandstichting

In tien maanden twee uitslaande branden in straat met vier huizen

De vlammen sloegen metershoog uit de schuur.
Koen Moreau De vlammen sloegen metershoog uit de schuur.
De schuur van een leegstaande boerderij langs de Wilgendries in Mere is in de nacht van donderdag op vrijdag volledig uitgebrand. De brand werd rond 2 uur opgemerkt, maar toen sloegen de vlammen al uit het dak.

Voor de tweede keer in amper tien maanden tijd werden Filip Van Durme en zijn echtgenote van Hondensalon Katrien opgeschrikt door nachtelijke knallen. “We herkenden het geluid meteen, maar schrokken serieus toen we net als eind vorig jaar van op onze trap een immense vuurzee zagen boven de leegstaande schuur naast onze sparren en ons huis”, vertelt Filip.

Dodelijke brand vorig jaar

Tien maanden eerder, op 11 december 2017, merkten Filip en Katrien ook als eersten de brand op in de boerderij van Achille Minoodt en Jeanne Heyman. Achille, die toen buiten stond, konden ze binnen opvangen. Voor buurvrouw Jeanne kwam alle hulp te laat. “De hitte was onmenselijk. Ik kon niks doen”, vertelde Filip toen. Dit keer raakte niemand gewond, maar dat net hij en zijn vrouw opnieuw een zware brand in hun straat opmerkten, is opmerkelijk. “We hadden niet gedacht zoiets nog een keer te moeten meemaken. Hoe groot is ook die kans”, vult Katrien aan.

Enorm toeval

Weinig mensen maken een brand in hun straat mee en als je weet dat het kleine straatje waar naast hun huis met hondensalon enkel twee boerderijen en een pak verderop nog weekendcafé ’t Hofschuurke te vinden is, begrijp je dat de kans heel klein is. “Deze boerderij staat bovendien al zeker tien jaar leeg en er is geen elektriciteit. Iemand moet, al dan niet bewust, de brand veroorzaakt hebben”, meent het koppel. Die mening is ook de brandweer toegedaan.

De kans op een spontane brand is zo goed als uitgesloten.

Brandweer

“De kans op een spontane brand is zo goed als uitgesloten. Het lijkt eerder een scenario zoals we geregeld zagen in Du Parc in Aalst”, klonk het meteen na de bluswerken. Toeval of niet. De afbraakwerken van Du Parc zijn na jaren leegstand net deze week begonnen.

Urban Place

Volgens Filip en Katrien was de boerderij door de jaren heen populair geworden bij fotografen. “Het huis werd geplunderd en af en toe zagen we hier een onbekende wagen of camionette staan, maar we weten uiteraard niet wat zich binnen afspeelde.” Omwille van de omstandigheden nam de politie de plaats in beslag en werden hekken met opschrift ‘verboden te betreden op politiebevel’ geplaatst. In de loop van de dag kwam ook een branddeskundige ter plaatse. Die oordeelde dat de brand accidenteel ontstond en er geen sprake was van kwaad opzet.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
De politie nam de locatie in beslag voor verder onderzoek.
Koen Moreau De politie nam de locatie in beslag voor verder onderzoek.
De schuur werd na het onderzoek van de branddeskundige terug vrijgegeven.
Koen Moreau De schuur werd na het onderzoek van de branddeskundige terug vrijgegeven.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.