De Schatkist wordt groene oase

GEMEENTE INVESTEERT 2,65 MILJOEN EURO IN NIEUWE SCHOOL

De insprong op de hoek met de Zandstraat moet de verkeersveiligheid aan de school verbeteren.
KMJ De insprong op de hoek met de Zandstraat moet de verkeersveiligheid aan de school verbeteren.
De oude jongensschool uit 1933 in het centrum van Erondegem gaat deze zomer tegen de vlakte. In de plaats komt een modern en groen schoolgebouw. Het prijskaartje van die operatie bedraagt 2,65 miljoen euro. De leerlingen moeten een jaartje verhuizen naar een tijdelijke pop-upschool.

"Gemeenteschool De Schatkist in Erondegem kent de jongste jaren een mooie toename van het aantal leerlingen, maar dateert uit 1933. De gebouwen hebben veruit hun beste tijd gekend", beseft schepen van Onderwijs Johan Van Vaerenbergh (CD&V).


Het gemeentebestuur van Erpe-Mere zocht daarom een oplossing via een private constructie om de lange wachttijd op subsidies te vermijden. Het oude schoolgebouw op de hoek van de Kouterstraat en de Zandstraat wordt deze zomer meteen na de kermis gesloopt. "Architectenbureau Coppens & Coen uit Aalst heeft een nieuw complex met veel aandacht voor groen uitgetekend dat bijna energieneutraal is."


De ingang van de school blijft in de Kouterstraat en zal toegang geven op een nieuwe speelplaats. "Nieuw is dat de speelplaatsen voor kleuters en lagere scholieren gescheiden zijn door een groene speelheuvel met een klimrek. Toch kan één leerkracht tegelijkertijd beide ruimtes in de gaten houden."


De inrichting van het nieuwe gebouw van De Schatkist verschilt wel zwaar van het vorige. "Op de gelijkvloerse verdieping komen een refter en sanitaire ruimte die afzonderlijk van de andere gebouwen door verenigingen kunnen gebruikt worden."


Daarnaast komen vier klasjes voor kleuters en instappertjes. "Op de eerste en tweede verdieping is er ruimte voor klassen van het lager, de directie, een leraarskamer en een lokaal voor de levensbeschouwelijke vakken."

De nieuwe school krijgt twee aparte speelplaatsen voor kleuters en lagere scholieren.
KMJ De nieuwe school krijgt twee aparte speelplaatsen voor kleuters en lagere scholieren.

Timing

Op het kruispunt van de Kouterstraat en Zandstraat wordt een hoekje niet bebouwd. "Daar komt een boom, maar voornaamste doel van die ingreep is de verkeersveiligheid verhogen", legt schepen Van Vaerenbergh uit.


De ijzeren toegangspoort wordt vervangen door een automatische poort met toegangscontrole. De Schatkist wil deze zomer verhuizen naar een tijdelijke pop-upschool naast de gemeenteschool in Burst. In de zomer van 2018 wil de school dan de omgekeerde beweging maken naar de nieuwbouw. "Doordat we als gemeente zelf onze vergunning kunnen afleveren, kan alles sneller gaan. Daardoor kunnen de kinderen vanaf september 2018 in een moderne en groene omgeving lessen zullen volgen", besluit Van Vaerenbergh.

De nieuwe school wordt een modern en groen gebouw.
KMJ De nieuwe school wordt een modern en groen gebouw.