Achterstand aan sociale woningen inhalen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN ERPE-MERE

Wie een huis wil kopen moet in Erpe-Mere diep in de buidel tasten. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg vorig jaar 250.000 euro, een bedrag dat voor veel mensen onhaalbaar is. Betaalbare huurwoningen zijn eveneens schaars en veel sociale woningen zijn er evenmin.

Tegen 2025 moet Erpe-Mere 350 sociale woningen tellen. Vandaag staat de teller op net geen 300. Werk aan de winkel dus. "Het klopt dat we een achterstand hebben, maar de voorbije jaren hebben we een enorme inhaalbeweging ingezet", vertelt schepen Reinold De Vuyst (N-VA). "Dankzij onze samenwerking met een sociaal verhuurkantoor konden we een twaalftal privéwoningen verhuren aan sociaal tarief" N-VA kijkt ook naar de private markt om het aantal sociale woningen te verhogen. "Via een sociaal verhuurkantoor ben je als eigenaar zeker van je inkomsten, van het onderhoud van je woning en geniet je een fiscaal voordeel."

Burgemeester Hugo De Waele (CD&V) wijst ook op de recente realisatie van een sociale wijk aan de Ninovestraat in Burst. "Dat zorgde voor een mooie mix van huurwoningen, koopwoningen en sociale kavels. Door dergelijke samenwerking met een sociale huisvestingsmaatschappij wordt het aanbod in onze gemeente stelselmatig verhoogd." CD&V laat ook de privémarkt bijdragen. "In de nieuwe verkaveling Bavokouter naast de spoorweg in Mere komen op onze vraag 12 nieuwe sociale woningen."

Sp.a is echter scherp. "Momenteel staan 1.549 gezinnen in Erpe-Mere op de wachtlijst. De nood aan betaalbaar wonen is groot", stelt Anja Vanrobaeys. "Er moet dan ook dringend werk gemaakt worden van een actieplan sociale woningen." Om mensen in armoede te helpen, willen de socialisten een aanvullende gemeentelijke huursubsidie invoeren. "Wie zich geen zorgen hoeft te maken over een woning, kan het heft in handen te nemen om uit zijn armoedesituatie te ontsnappen." Vlaams Belang wil bij het toekennen van woningen voorrang geven aan ouderen en alleenstaanden uit de eigen gemeente, kennis van het Nederlands als voorwaarde opnemen en het aandeel vreemdelingen per complex en wijk beperken tot 10 procent. (KMJ)

Aan de nieuwe sociale woonwijk langs de Ninovestraat in Burst wordt momenteel de laatste hand gelegd.
Koen Moreau Aan de nieuwe sociale woonwijk langs de Ninovestraat in Burst wordt momenteel de laatste hand gelegd.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.