15 jaar na vader sterft ook zoon in ongeval

SLACHTOFFER ACHTERVOLGDE CHAUFFEUR DIE VLUCHTMISDRIJF PLEEGDE

Op de plaats van het dodelijk ongeval werden bloemen neergelegd.
Koen Moreau Op de plaats van het dodelijk ongeval werden bloemen neergelegd.
Jelle Van De Maele (31) die vrijdagavond om het leven kwam bij een ongeval in Erpe, was samen met zijn collega's een chauffeur aan het achtervolgen die net vluchtmisdrijf had gepleegd na een klein ongeval. Opvallend: vijftien jaar geleden stierf ook de vader van Jelle in een ongeval.

De werknemers van carrosseriebedrijf Eeckhout uit Aalst hebben de gewoonte om de werkweek af te sluiten met een gezellige drink op café. Dat gebeurde ook vrijdag. Zaakvoerder Bram Eeckhout, Jelle Van De Maele en Dylan Keppens, trokken naar café De Oude Mol op Impedorp toen ze plots opmerkten dat iemand tegen hun aan de overzijde van de straat geparkeerde Subaru Impreza reed en zijn weg verder zette zonder te stoppen. Het trio haastte zich naar hun wagen en zetten de achtervolging in.


De dolle rit van ongeveer 4 kilometer langs de Ledestraat, Overimpestraat en Grote Kapellelaan naar de Hoogstraat richting Vijfhuizen eindige abrupt op de Leedsesteenweg in Erpe. Wellicht gooide de chauffeur het stuur om nadat enkele wagens voor hem halt hielden en zijn remmanoeuvre geen oplossing bleek. Daarop kwam de wagen dwars op de andere rijstrook waar een botsing met een tegenligger volgde.


"Ik weet alleen maar dat die wagen plots met een immense snelheid opdoemde. Omdat ik me geen lichten kan herinneren, vermoed ik dat de wagen aan het tollen was", vertelt Katrien Goeman uit Lede die met haar Citroën Berlingo net in de andere richting reed. "Mijn snelheid was heel laag omdat ik moest stoppen omdat de wagen voor mij links afdraaide naar de Putstraat. Ik heb me al honderd keer afgevraagd of ik iets had kunnen doen om het drama dat volgde te vermijden, maar kon alleen maar remmen."


Door de klap werd de rechterflank van de Subaru Impreza tot halverwege de wagen ingedeukt. De snuit van de Citroën verdween zo goed als volledig. Doordat geen van de inzittenden van de Subaru een gordel droeg, werden de twee passagiers weggekatapulteerd op de oprit van een woning.

De Subaru reed frontaal in op de Citroën.
Koen Moreau De Subaru reed frontaal in op de Citroën.

Verlamd?

De 31-jarige Jelle Van De Maele overleed ter plaatse. Dylan Keppens (19) uit Aalst, werd met levensgevaarlijke verwondingen naar het ziekenhuis gevoerd. Volgens de eerste berichten riskeert de jongeman verlamd te blijven. Over eventueel hersenletsel is nog geen duidelijkheid.


Zaakvoerder Bram liep een gescheurde lever en milt op terwijl Katrien Goeman, de chauffeur van de Citroën, er van af kwam met een ribfractuur, zware bloeduitstortingen en een whiplash. Zij mocht dit weekend het ziekenhuis al verlaten. "Met mij gaat het redelijk, maar voor de familie van die jongens moet het heel erg zijn. Ik heb zelf kinderen van die leeftijd en blijf me afvragen of er toch niets was dat ik had kunnen doen om deze afloop te voorkomen."


Jelle laat een vrouw, een zoontje van 7 en een dochtertje van 6 achter. Zijn vader overleed 15 jaar geleden ook al in een verkeersongeval op de E40 in Erembodegem. "Hoe moet ik mijn schoonmoeder vertellen dat ze ook haar zoon kwijt is en hoe moet ik mijn kinderen vertellen dat ze geen papa meer hebben", stamelde de vrouw toen ze vrijdagnacht de plek van het ongeval bezocht. Op die plek werden dit weekend heel wat bloemen neergelegd ter nagedachtenis van het slachtoffer.

Garage Eeckhout in Aalst, waar Jelle aan de slag was.
Mozkito Garage Eeckhout in Aalst, waar Jelle aan de slag was.