Fred Francart zette zich ook in voor de vernieuwing van de gemeenteschool.
Volledig scherm
Fred Francart zette zich ook in voor de vernieuwing van de gemeenteschool. © Bollen

Ere-schepen Fred Francart (73) overleden

HoegaardenFred Francart (73) is zondag thuis overleden na een slepende ziekte. Tot de vorige legislatuur was hij schepen van Financiën, Onderwijs en Volksgezondheid, een functie die hij van 2007 tot 2016 ter harte nam. Nadien zetelde Fred nog twee jaar als gemeenteraadslid. Eind 2018 stopte hij evenwel met de politiek en kwam hij niet meer op. In november 2019 werd hij nog benoemd tot ere-schepen van Hoegaarden.

 1. Groen licht voor Diegem Cross, niet voor feesttent: “Hopelijk kunnen Van Aert, van der Poel en Pidcock dan wat extra volk lokken”
  PREMIUM
  Diegem

  Groen licht voor Diegem Cross, niet voor feesttent: “Hopelijk kunnen Van Aert, van der Poel en Pidcock dan wat extra volk lokken”

  Gekoerst mag er wel worden, gefeest niet. De veiligheidscel van de gemeente Machelen heeft maandag beslist dat de Diegemse avondcross op woensdag 29 december onder strikte voorwaarden mag plaatsvinden. Voor de feesttent werd evenwel geen groen licht gegeven. “De huidige gezondheidssituatie laat dergelijk feestgedruis niet toe”, klinkt het. De organisatie hoopt dat de financiële schade beperkt blijft.
 2. Stevige uitbreiding terugbetaling anticonceptiva sinds vorig jaar: bij deze mutualiteiten krijg je nóg meer terug
  Spaargids.be

  Stevige uitbrei­ding terugbeta­ling anticoncep­ti­va sinds vorig jaar: bij deze mutualitei­ten krijg je nóg meer terug

  Voorbehoedsmiddelen beschermen je gezondheid en dragen bij tot je gemoedsrust. De federale overheid heeft daarom de terugbetaling voor anticonceptiva vorig jaar stevig uitgebreid. Onder meer de pil en het spiraaltje zijn op die manier gratis voor vrouwen tot 25 jaar, terwijl iedereen op een volledige terugbetaling van de morning-afterpil kan rekenen. Maar hoe zit het met andere voorbehoedsmiddelen, en hoe doorslaggevend is de keuze van je mutualiteit? Spaargids.be zoekt het uit.
 3. Circusatelier Circolito sluit tot kerst: “Wij blussen wél waar het brandt”
  Mechelen/Sint-Niklaas/Vilvoorde

  Circusate­lier Circolito sluit tot kerst: “Wij blussen wél waar het brandt”

  Circolito sluit al zeker tot kerst de deuren van zijn vestigingen in Mechelen, Sint-Niklaas en Vilvoorde. Het circusatelier mag volgens de geldende coronamaatregelen nochtans lessen blijven aanbieden aan zijn kleine duizend leden, maar wil dat niet zomaar doen omdat het kan. “We gebruiken zelf ons gezond verstand en nemen onze verantwoordelijkheid”, zegt coördinator Lieven Leemans.
 1. Afscheidnemend schepen Lievens krijgt allereerste archiefdoos als bedankje
  Roeselare

  Afscheidne­mend schepen Lievens krijgt allereer­ste archief­doos als bedankje

  De realisatie van het nieuwe archiefdepot is een dossier dat schepen Dirk Lievens (CD&V), die eind dit jaar z’n ambt doorgeeft, bijzonder nauw aan het hart ligt. “Het is het allereerste dossier dat ik opgepakt heb toen ik in 2017 schepen werd”, zegt hij. “Ik ben dan ook dolblij dat het archiefdepot er nu ook komt.” Het team achter het stadsarchief is de schepen duidelijk dankbaar voor zijn inzet voor de nieuwe thuis voor de talloze archiefstukken en hadden tijdens de voorstelling van de plannen van het archiefdepot dan ook een presentje bij ter afscheid. “We noemen het de ‘archiefdoos Dirk Lievens’”, aldus Tom Deblaere, diensthoofd Bestuurszaken & Archief. “We hopen dat je deze wil vullen met mooie herinneringen aan de voorbije jaren. Bij de opening van het archiefdepot kan je deze dan terug meebrengen en wij zullen ze een prominente plek geven.” Schepen Lievens was ontroerd door het gebaar. “Die doos zal zeker veel te klein zijn”, zegt hij. “Ik heb enkel goeie herinneringen aan de stad en het archiefteam is echt een a-team.”