Kloosterstraat-Dorpstraat tegen 2018 in nieuw kleedje

Tot midden september zijn nutsbedrijven actief in de Kloosterstraat en de Dorpstraat in het centrum van Ekeren. In oktober of november gaat de aannemer van de weg- en rioleringswerken aan de slag. De werken zullen ongeveer twee jaar duren en tegen maart 2018 zal de belangrijkste Ekerse verkeersas in een nieuw kleedje zitten.

Om vooraf al leidingen te verplaatsen zijn verschillende nutsbedrijven, tot eind september, actief in de Kloosterstraat en de Dorpstraat. In oktober of november begint de aannemer aan de weg- en rioleringswerken. Begin dit jaar verhuisde de wekelijkse markt al van de Driehoekstraat naar het Kristus Koningplein en de aanpalende Jozef De Weerdtstraat. Dat was nodig omdat de Kloosterstraat vanaf deze week definitief een enkelrichtingstraat wordt. Verkeer vanuit de Dorpstraat wordt voortaan via de Driehoekstraat en de Boerendijk naar Hoevenen geleid. Verkeer dat van de kerk richting Leugenberg rijdt, moet via de Driehoekstraat en de Boerendijk. Ook de bussen van De Lijn volgen deze route.

Eenrichtingsverkeer

De verkeersas in het centrum gaat volledig op de schop tussen het Kristus Koningplein en de Leugenberg. De Dorpstraat krijgt een rijweg van 6,4 meter breed, met enkelzijdige parkeervakken en voetpaden met een breedte van minimaal twee meter. Er zal verkeer zijn in beide richtingen. De Kloosterstraat, vanaf de Driehoekstraat tot aan het kruispunt met de Moretuslei, krijgt eenrichtingsverkeer in de richting van het centrum.


De rijweg in de Kloosterstraat wordt 4,4 meter breed, met meer parkeerplaatsen en voetpaden van minimaal twee meter breed. De aanpalende Blarenstraat wordt een woonerf, betaald door het district. Om het gebrek aan parkeerplaatsen op te vangen is in het Groot Hagelkruis een minderhinderparking aangelegd goed voor twintig parkeerplaatsen.


De totale kosten worden geraamd op 3,7 miljoen euro (waarvan 1,5 miljoen euro voor Rio-link) en is hiermee de grootste investering van deze legislatuur. Het gewest en de stad betalen elk 1 miljoen euro. De rest betaalt het district Ekeren. (FSE)