Inzamelactie voor poezenopvang

NIEUWE REGELS JAGEN KATTEN-T-HUIS INGRID VONCKEN EXTRA OP KOSTEN

Ingrid Voncken met enkele van haar katten.
De Freine Ingrid Voncken met enkele van haar katten.
Ingrid Voncken (62) is in de regio een begrip omwille van haar belangenloze inzet voor katten. Haar Katten-T-Huis, aan de Edisonlaan, is de thuisbasis voor tientallen katten, waaronder zwerfkatten met kittens, ongewenste nestjes en poezen wiens baasje overleden of ziek is. Omdat ze geen subsidies krijgt, komt de toekomst van het Katten-T-Huis in gevaar. Vrienden zijn gestart met een inzamelactie.

Ingrid Voncken (62) neemt de katten op in haar eigen woning, en tuin, aan de Edisonlaan. Ze verzorgt ze, betaalt hun castratie en sterilisatie, laat ze vaccineren en chippen. Haar passie begon tien jaar geleden. "Wegens plaatsgebrek had een vriendin een kat te veel en ze vroeg om ze over te nemen. Meteen was ik verkocht en kwamen er steeds meer poezen bij. Nu heb ik een vijftig poezen, waaronder een veertig blijvers. In tien jaar heb ik al ongeveer 2.500 poezen kunnen plaatsen in adoptiegezinnen", berekent Ingrid Voncken.


Geen subsidies


"De meeste plaatsingen gebeuren in de ruime regio, maar sommige poezen vonden ook al een nieuwe tehuis in Nederland of Oost- en West-Vlaanderen. Alle katten die ik opvang, krijgen degelijke voeding en leren de kattenbak gebruiken. Ze worden gesocialiseerd met de mens en vele andere katten. Vervolgens wordt er gezocht naar de juiste adoptant voor elke kat. Dit afscheid brengt telkens weer emoties met zich mee, want werkelijk elke kat is voor mij even belangrijk. Maar elke geadopteerde kat biedt weer de mogelijkheid om een nieuwe kat in nood op te vangen en te verzorgen", zegt Ingrid.


Het mooie werk van Ingrid heeft ook een keerzijde. Haar liefde voor poezen heeft al een klein fortuin gekost. "Het Katten-T-Huis is een officieel erkend asiel, maar ik ontvang geen subsidies. Het hele opvangproces, inclusief alle wettelijk verplichte ingrepen, brengt zeer hoge kosten met zich mee. Sinds enkele jaren werk ik met meters en peters die, vanaf 5 euro per maand, een poes financieel kunnen steunen. Dat brengt mij maandelijks ongeveer 100 euro op. Daarnaast kan ik ook rekenen op voedselbedeling. Met de nieuwe regelgeving komen daar nog extra kosten bij. Kosten die ik alleen niet langer kan dekken. Zo moeten alle gevonden kittens nu ook steriel worden gemaakt voor hun adoptie. In 2016 heb ik 72 kittens opgevangen en geplaatst. Mocht ik dat dit jaar opnieuw doen, zouden de vaste kosten om de poesjes klaar te maken rond de 8.700 euro liggen. Dan denk ik nog niet aan extra medische kosten of voeding", maakt Ingrid haar rekening.


"80 kg droogvoer"


"Daarnaast verblijven hier ook een groot aantal poezen die niet geplaatst kunnen worden. De blijvertjes eten een 80 kg droogvoer per maand. Ook die kosten blijven oplopen."


Vrienden


Om de toekomst van het Katten-T-Huis veilig te stellen, en het levenswerk van Ingrid voort te kunnen zetten, hebben enkele vrienden een hulpactie opgestart. Elke donatie ter ondersteuning van dit project kan op rekening BE33 3630 1888 6546. Voor bijkomende informatie: 0485/37.56.76.