Hotel zuivert afvalwater met rietveld

Het afvalwater van het Novotel, aan de Luithagen op de grens van Antwerpen en Ekeren, wordt voortaan gezuiverd door middel van een rietveld. Het is de eerste keer dat in Vlaanderen van deze milieuvriendelijke techniek gebruikmaakt wordt. Het gezuiverde water gaat naar de Schelde.

Het rietveld van Novotel heeft een afmeting van 25 bij 10 meter en is goed om het afvalwater van 480 mensen te zuiveren.


"Al het afvalwater van keuken, badkamers en toiletten vloeit naar het rietveld dat een diepte heeft van 1 meter. Nu zijn de plantjes nog klein, maar op termijn zullen die groeien tot een hoogte van anderhalve meter waardoor het rietveld het uitzicht krijgt van een groene zone. De aanleg van het rietveld heeft ongeveer 120.000 euro gekost maar de onderhoudskosten zijn miniem. Enkel de technische delen vragen een jaarlijks onderhoud. Het gezuiverde water komt terecht in opvangputten om van daaruit naar de Schelde te stromen" aldus de hotelmanager.


Het gezuiverde water is opvallend helder van kleur en dat bewijst Van Der Vaart met een gevuld glas. "Het samenspel tussen bacteriën, beplantingen en de bodem zorgt voor de verwijdering van alle organische stoffen. Je kan er haast van drinken" zegt ze.


Het veld levert een belangrijke bijdrage in de verbetering van de waterkwaliteit van de Schelde.


(FSE)