Gerestaureerd Bremserorgel klinkt als nieuw

Het gerestaureerde Bremserorgel is het pronkstuk van de Sint-Laurentiuskerk.
Alfons Schryvers Het gerestaureerde Bremserorgel is het pronkstuk van de Sint-Laurentiuskerk.
In de Sint-Laurentiuskerk van Ekeren-Schoonbroek is het gerestaureerde Bremserorgel uit de 17de eeuw, opnieuw in gebruik genomen. Het historische orgel stond vroeger in de gelijknamige kerk in het verdwenen polderdorp Wilsmarsdonk dat moest wijken voor uitbreiding van de Antwerpse haven.

Het orgel werd in de 17de eeuw gebouwd voor de verdwenen Nazarethabdij Lier, nu Trapistinnenabij in Brecht, door orgelbouwer Bremser uit Mechelen. In 1803, bij de sluiting van de abdij, werd het orgel verkocht aan de kerk in het polderdorp Wilmarsdonk. In 1966 werd het volledige polderdorp Wilmarsdonk afgebroken om plaats te maken voor de verdere uitbreiding van de Antwerpse haven. Bij de afbraak van de kerk werd het Bremserorgel gedemonteerd en in onderdelen ondergebracht in het Antwerps begijnhof.

Na een tussenstop in een Antwerps stadsmagazijn en de bescherming als monument op 3 juni 1986 kwamen de orgelkast en de onderdelen in 1989 naar de nieuwgebouwde Sint-Laurentiuskerk in Ekeren-Schoonbroek. In september 1990 kon de al gerestaureerde orgelkast, met steun van de Koning Boudewijnstichting, voorgesteld worden aan het publiek. In 2005 werd door de kerkfabriek een subsidiedossier, voor het orgel zelf, ingediend bij de Vlaamse overheid. Die stemde in met een subsidie van 287.768,56 euro of 80 % van de geschatte kosten. De stad Antwerpen en de kerkfabriek zorgden ieder nog voor 10%. Na een aanbesteding konden de restauratiewerken toevertrouwd worden Orgelbouwfirma Pels-D’hondt uit Herselt.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.