Bengaals vuur op afscheid van Yves

37-JARIGE ANTWERPFAN VERMOORD OP ZIJN VERJAARDAG

De voetbalvrienden van Yves staken Bengaals vuur af aan de kerk.
Sander Bral De voetbalvrienden van Yves staken Bengaals vuur af aan de kerk.
Familie, vrienden en kennissen hebben afgelopen weekend afscheid genomen van Yves Van Oers. De 37-jarige man uit Ekeren werd in het weekend van 22 juli in zijn eigen huis vermoord met een keukenmes. Yves werd zaterdag geëerd met honderden witte ballonnen en bengaals vuur van zijn favoriete voetbalclub, Royal Antwerp FC.

De Sint-Lambertuskerk in het hartje van Ekeren was zaterdagochtend het decor voor het bijzonder emotionele afscheid van Yves Van Oers (37). Anderhalf uur lang konden familie, vrienden en kennissen afscheid nemen van de geliefde man uit Ekeren. Yves' stiefpapa trad op als stem voor de volledige familie: "Yves werd geheel onverwacht en brutaal uit ons leven genomen", leest hij voor in een overvolle kerk.

Slachtoffer Yves Van Oers.
Sander Bral Slachtoffer Yves Van Oers.

Witte ballonnen

"We zullen hem voor altijd herdenken als de man die uitbundig kon genieten van de kleine dingen in het leven. Zoals bloemkool met worst en spinaziestoemp en zijn favoriete voetbalclub, den Antwerp. Daar kon hij urenlang enthousiast over doorratelen."


Voetbalclub Royal Antwerp FC bleek ook de rode draad doorheen het afscheid. De asurne van Yves zat verwikkeld in een roodwitte sjaal, sommige vrienden zaten met de kleuren van hun hart in de kerk en wanneer de urne na de dienst de kerk verliet, werd er uit respect rood bengaals vuurwerk afgestoken. Dat allemaal op de tonen van het bekende supporterslied 'You'll Never Walk Alone'. Naast het bengaalse vuur lieten honderden sympathisanten witte ballonnen op voor Yves. Tijdens het laatste persoonlijk eerbetoon weerklonk de instrumentale versie van Yves' lievelingsplaatje, 'Let It Go' uit de Disneyfilm Frozen, door de kerk.


Tom V., de man die Yves om het leven bracht, zit inmiddels in de cel. Op maandag 24 juli ging hij zichzelf aangeven bij de politie op aanraden van zijn vrienden. Vijf dagen later werd zijn aanhouding bevestigd in de raadkamer van het Antwerpse gerecht. Eind deze maand moet hij opnieuw voorkomen. Volgens bezoekers van café Den Treffer in de wijk Sint-Mariaburg zaten Yves en Tom V. samen op café op de avond van de moord. Ze vierden de 37ste verjaardag van Yves. Rond drie uur 's nachts zagen getuigen het duo kussen op straat en vervolgens naar Yves' woning wandelen aan de Konijnenberg. Daar heeft Tom V. Yves vermoord met een keukenmes. Volgens de cafévrienden van Tom V. zou hij gezegd hebben dat ze ruzie kregen omdat Yves te opdringerig werd. Die ruzie is dan volledig uit de hand gelopen.