"Ik maak korte metten met vuil"

ROMAIN (86) IS AL VIJFTIG JAAR VRIJWILLIGER BIJ ONTMOETINGSCENTRUM

Romain aan het werk aan het ontmoetingscentrum.
Laenen Romain aan het werk aan het ontmoetingscentrum.
De tuin en de parking van het ontmoetingscentrum Sint-Franciscus op de Rozemaai liggen er altijd netjes bij. Dat is te danken aan de groene vingers van vrijwilliger Romain Van de Veldem, 86 lentes jong en al 50 jaar als vrijwilliger aan de slag in het ontmoetingscentrum.

Romain kwam in 1963 uit Prosperpolder-Kieldrecht terecht in de E. Van Benedenstraat. Zijn carrière bij de Antwerpse politie, en zijn gezinsleven, combineerde hij met het vrijwilligerswerk. Romain is vader van een zoon en trotse grootvader van een kleindochter maar dat belet hem niet om als vrijwilliger aan de slag te blijven. Zijn verste herinneringen gaan terug tot de eerste Rozemaaikermis (1967-1968) naast de brug van de Luithagen. "Als vrijwilliger stak ik bij de Rozemaaifeesten, maar ook bij andere feesten, een handje toe. Togen aanvullen, zaal klaarzetten en opruimen, stock opmaken. Ik heb het allemaal gedaan." Het liefst van al werkt Romain aan het groenonderhoud. "Het domein van het Ontmoetingscentrum is zo'n twee voetbalvelden groot. Het onderhoud van de gebouwen, de twee tennisvelden en de petanquebaan laat ik aan anderen, en de gebruikers, over. Tot een tijdje geleden behoorde ook het achterliggende voetbalveld tot het ontmoetingscentrum. Daar speelden vier voetbalploegen en de tennisclub telde ooit 250 leden. Er is nog meer dan voldoende groen en parking om enkele voormiddagen per week bezig te zijn. Met al het groenafval kan je gemakkelijk per week zes vuilnisbakken vullen."


Het bosje, zo noemt Romain de bomengroep vooraan in de hoek tegen de Carrefour, en het parkje, het stuk tussen het ontmoetingscentrum en de tennisvelden, liggen na de winter vol met bladeren en takken maar daar zal binnenkort niets meer van te vinden zijn. De bomen, struiken en gras van het ontmoetingscentrum zijn duidelijk beter onderhouden dan het stedelijk groen rondom.

Sluikstorten

Romain werkt graag in z'n eentje. Merels en roodborstjes mogen wel meekijken, en nadien een wormpje meepikken, en met de stedelijke groendienst heeft hij een goede verhouding. "Mijn meldingen over sluikstorten en gevaarlijke bomen in de buurt worden opgevolgd. Zo haalde de stad in de voetweg naast het ontmoetingscentrum al een vrachtwagen vol autobanden en zetels weg."


Op het terrein van het ontmoetingscentrum vond Romain in het verleden wel wat opvallende dingen. "Ooit eens een pak van honderden theebuiltjes, flessen, gedumpte vuilniszakjes, blikjes en zelfs een zak met slachtafval. Vuil trekt vuil aan en dus maak ik er korte metten mee." Mollen mogen van Romain rustig blijven verdergraven. "Zij zorgen voor de beluchting van de bodem en de aarde spreid ik open. De omheining baart me meer zorgen. Op sommige plaatsen is de draad tot op de draad versleten."


Romain is nog niet van plan om te stoppen. "Als ik geen werk heb, loop ik de muren op. Het is mijn ingesteldheid en daar kan ik niet aan doen. Daarom hoop ik nog lang te kunnen zorgen voor het groenonderhoud." Ook een aantal extra vuilnisbakken, bij voorkeur groene bakken, zijn welkom. "Wie ééntje op overschot heeft, mag die altijd afzetten op het ontmoetingscentrum", besluit Romain.