"Huis met hoog Efteling-gehalte"

PEPERKOEKENHUIZEKE KRIJGT VERMELDING IN BOEK UGLY BELGIAN HOUSES

Overal vind je natuurelementen op het huis, maar ook zijn muze Carmen is prominent aanwezig. Je ziet haar hoofdje rechtsboven de poort.
Laenen Overal vind je natuurelementen op het huis, maar ook zijn muze Carmen is prominent aanwezig. Je ziet haar hoofdje rechtsboven de poort.
Het 'Peperkoekenhuizeke' aan de Lindelei 11 en de opvallende woning aan de Boerendijk 30 zijn allebei opgenomen in het boek 'Ugly Belgian Houses'. In dat fotoboek staan, volgens de auteur, beelden van lelijke of in ieder geval bijzondere huizen in heel België.

Het woning aan de Lindelei 11 is in Ekeren bekend als het 'Peperkoekenhuizeke'. Vooral de kitscherige buitengevel valt meteen op bij iedereen die door de straat komt. Er staan ook enkele afbeeldingen van spinnen op waardoor kinderen het ook wel eens het spookhuis noemen. De woning werd gebouwd door de ongehuwde kunstenaarbeeldhouwer Cois Storm die er op 85-jarige leeftijd thuis overleed. Daarna stond het huis bijna tien jaar leeg tot de Ekerse recyclagekunstenaar Stef Van Eyck (58) het zeven jaar geleden kocht en er nu samen met zijn echtgenote woont. "Cois had geen kinderen en zijn nichtje was de enige erfgenaam. Van haar kon ik het kopen aan een gunstige prijs op voorwaarde dat niets aan het uitzicht van de woning zou veranderen. Op het eerste gezicht was de woning afstotend, maar eigenlijk zit ze vol symboliek. Door hier te wonen begin je alle elementen te begrijpen. Cois was een natuurmens en dat vind je overal terug. Op de buitengevel staan alle vogels uit de regio afgebeeld. Ook zijn vroegere muze Carmen is zowel aan de buiten- als binnenkant prominent aanwezig. Cois was enkele jaren samen met deze Spaanse vrouw, maar daarna is ze met de noorderzon vertrokken. Een verlies dat hij duidelijk moeilijk te boven is gekomen."

De opvallende stijl zet zich in het interieur verder.
Laenen De opvallende stijl zet zich in het interieur verder.

Vogelliefhebber

Kinderen zijn helemaal wild van de woning van Stef. "Omdat de buitengevel een hoog Efteling-gehalte heeft, zijn al verschillende klassen uit omliggende scholen op bezoek geweest. De taferelen op de buitengevel zijn immers doorgetrokken naar binnen. Zelfs de douche, keukenmuren, trapzaal, achterkant, tuinafsluiting en het atelier zijn afgewerkt met taferelen waarbij meestal de natuur centraal staat. Cois was een vogelliefhebber en sommige stenen zijn speciaal losgemaakt zodat vogels in de gaten kunnen nestelen. In één van die nestgaatjes heeft Cois zijn lievelingsmeesje, dat uit zijn hand kwam eten, een laatste rustplaats gegeven. Ook zijn laatste hondje is begraven in een buisje dat in de muur is geplaatst."


Bij hun eerste bezoek reageerden veel vrienden van Stef eerder septisch. "Na wat twijfel en een rondleiding met de nodige uitleg, stonden ze versteld. Ook al heel wat wandelaars hebben de buitengevel grondig bestudeerd. Hier stoppen geregeld groepjes die deelnemen aan een zoektocht. De vele afbeeldingen op de buitengevel zijn uitermate geschikt om er enkele vragen over te stellen."


De tweede Ekerse woning die opgenomen is in het boek 'Ugly Belgian Houses' staat aan de Boerendijk 30. De buitenkant is opvallend afgewerkt met zeetaferelen en -dieren.

Zelfs in de badkamer zie je de typische tekeningen.
Laenen Zelfs in de badkamer zie je de typische tekeningen.
Ook dit huis aan de Boerendijk 30 werd opgenomen in het boek.
Laenen Ook dit huis aan de Boerendijk 30 werd opgenomen in het boek.
Laenen
Laenen
Laenen
Laenen