Eerste markt meteen voltreffer

In het Leeuwse gehucht Negenmanneke stond gisterochtend voor het eerst een markt. De inwoners konden er groenten en fruit, vis en zelfs Griekse en Thaïse specialiteiten kopen. Volgende week komen er nog eens drie kramen bij.

Op het plein voor de Sint-Stephanuskerk in Negenmanneke verzamelden gisteren de eerste marktkramers die voortaan elke week hun producten aan de man brengen in de dichtst bevolkte wijk van Sint-Pieters-Leeuw. "Enkele marktkramers stonden hier al maar dan verspreid over verschillende dagen", legt marktleider Bruno Crokaert van de gemeente uit. "Zo groeide het idee om alle kramen op één dag te laten komen en zo een nieuwe markt te organiseren. Negenmanneke is een gehucht waar meer dan zevenduizend mensen wonen. Veel van hen zijn al wat ouder en gepensioneerd. Als ze naar de markt willen, moeten ze naar het centrum van onze gemeente, naar Halle of ergens anders. Nu kunnen ze gewoon te voet boodschappen doen. De marktkramers kunnen hier dus veel klanten winnen."

Tientallen inwoners ontdekten gisteren hun nieuwe markt. Met vis, Thaise en Griekse specialiteiten, kip en groenten en fruit was het aanbod al meteen groot. "Maar de markt zal de handelaars in Negenmanneke geen concurrentie aandoen", zegt Crokaert. "Er komt dus geen bakkerij of beenhouwer staan. Volgende week komen er nog drie kramen zoals een kaasboer en een aardappelkraam. We zoeken vandaag nog de beste opstelling. Zo willen we ook niet dat de markt ten koste gaat van parkeerplaatsen.

De woensdagmarkt vindt wekelijks plaats van 8 tot 13 uur. (BKH)

Inwoners van Negenmanneke ontdekken welke kramen er staan op hun markt.
Bart Kerckhoven Inwoners van Negenmanneke ontdekken welke kramen er staan op hun markt.