Zin in dagje strand? Vergeet file, stad bestelt 600.000 kilo zeezand voor op Markt deze zomer

Parkeervrije Markt deze zomer van 31 juli tot half augustus

Het schepencollege voert symbolisch de eerste kruiwagen zand naar de Markt van Eeklo.
Joeri Seymortier Het schepencollege voert symbolisch de eerste kruiwagen zand naar de Markt van Eeklo.
De Markt van Eeklo wordt deze zomer twee weken een strand. Letterlijk, want het stadsbestuur heeft 600.000 kilo zeezand besteld om van het parkeergedeelte van de Markt effectief een strand te maken. “Je hoeft deze zomer niet in de file te gaan staan om een dagje stand mee te pikken”, klinkt het.

Twee zomers lang probeerde het oude stadsbestuur van Eeklo een parkeervrije Markt uit, maar telkens maar met een lauw resultaat. Er was te weinig te beleven, waardoor de Markt meer een leeg betonnen plein was dan een gezellige stek. Van 31 juli tot half augustus gaat Eeklo nu voor het concept van Eeklo Strand. “Op de plaats waar normaal geparkeerd wordt, gaan we nu effectief zand leggen en zo een eigen strand maken”, zegt schepen Christophe De Waele (Open Vld). “Niet zomaar wat zand strooien, maar echt een laag van 45 centimeter dik leggen. Een strand waar kinderen kunnen op spelen, waar zandkastelen kunnen gebouwd worden, waar terrassen en strandbars kunnen op staan, en waar optredens en activiteiten thuis horen. Er komt ook een afscheiding tussen de Markt en de N9, zodat alles veilig kan verlopen. De horeca rond de Markt zal instaan voor de terrassen op het strand. Vanuit het nieuwe stadsbestuur een duidelijk signaal dat we die mensen een duwtje in de rug willen geven, en voor extra leven willen zorgen in onze stadskern.”

Evenementen

Eeklo Strand wordt gehouden tussen de Balloonmeeting en het Herbakkersfestival. “Het wordt dus de hele zomer leuk in Eeklo”, zegt schepen van Evenementen Ann Van den Driessche (Open Vld). “Je zal deze zomer niet in de file moeten staan, om van de zeesfeer te genieten. Kinderen zullen zich kunnen amuseren met een schop en een emmertje. Maar we willen ook veel Eekloos talent een podium geven. Ook de jeugddienst gaat activiteiten organiseren. Het is onze bedoeling dat er elke dag iets te beleven valt. En zelfs als er eens geen echte activiteit geprogrammeerd staat, zal het strand op zich ook al een beleving zijn. We hopen nu alleen nog op goed weer en zon. En als de zon het laat afweten, bestellen we wel een grote lamp”, lacht Ann Van den Driessche.

Inspraak

Open Vld ging de voorbije jaren nochtans meest van allemaal op de rem staan in het dossier van een tijdelijke parkeervrije markt in de zomer. Waarom lukt het met de nieuwe bestuursploeg dan wel om dit te organiseren? “Wij van Open Vld zijn altijd voor een parkeervrije markt geweest, op voorwaarde dat er dan ook effectief iets op gebeurt”, zegt schepen De Waele. “Als er iets te doen is, weten de mensen Eeklo echt wel te vinden. We geloven sterk dat dit een topzomer kan worden voor iedereen. We hebben de horeca van bij het begin veel inspraak gegeven, en iedereen staat achter dit idee”, klinkt het nog.

Wie iets wil doen op Eeklo Strand, kan contact opnemen met evenementen@eeklo.be.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Van Renterghem Lindsay

    leuk idee , lijkt me heel leuk , en er zijn er altijd die negatief doen . je bent niet verplicht te komen zeg ik dan .

  • romy verhove

    Leuk tussen de stinkende auto 's een dagje strand....