Verbod op verkiezingsborden komt er niet

OPEN VLD EN SMS SCHIETEN VOORSTEL N-VA AF

Koen Loete (CD&V).
Foto Joeri Seymortier Koen Loete (CD&V).
Eeklo wou een voorbeeldstad zijn voor het Meetjesland en volgend jaar als eerste een verbod instellen op verkiezingsborden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar Open Vld en SMS schieten het voorstel af, waardoor er geen verbod komt. Burgemeester Koen Loete is ontgoocheld en hoopt na Nieuwjaar alsnog een gedragscode uit de brand te kunnen slepen.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober volgend jaar ben je in Eeklo dan toch niet verlost van de -vaak storende- honderden verkiezingsborden in tuinen en weilanden. Alle partijen kwamen samen om een verbod op verkiezingsborden overeen te komen, maar de fractieleiders geraken niet op dezelfde lijn. Het was N-VA die deze keer om het verbod vroeg, maar burgemeester Koen Loete stelde dit zes jaar geleden al voor. "Ik wou dit al voor de verkiezingen van 2012, maar toen werd ik letterlijk door iedereen afgeschoten", zegt Koen Loete. "Nu N-VA het voorstel weer op de agenda zette, hoopte ik op een doorbraak. Maar twee partijen willen van geen verbod weten, en dan komt het er ook niet. Wanneer één partij verkiezingsborden plaatst, dan is het logisch dat alle andere partijen zullen volgen. Jammer, want dit is een gemiste kans om als hoofdstad van het Meetjesland een voorbeeld te stellen. Na Nieuwjaar wil ik toch verder gaan met het debat en hoop ik met de verschillende partijen en gedragscode te kunnen opstellen. Zodat de campagne voor de komende verkiezingen, zelfs in onze stad, proper kunnen verlopen."


Het is vooral de plaatselijke partij SMS die op de rem gaat staan. Zij hebben dan ook geen nationale machine achter zich om aan naambekendheid te winnen.

Marc Windey (SMS).
Joeri Seymortier Marc Windey (SMS).

Financiële gelijkheid

"Campagne voeren zou moeten kunnen gebeuren met gelijkheid van financiële wapens", vindt Marc Windey (SMS). "Een plaatselijke partij als SMS heeft enkel inkomsten door de vrijwillige bijdrage van mandatarissen en de opbrengst van onze activiteiten zoals eetfestijnen. De klassieke partijen beschikken over een pot van vele miljoenen, gevuld door iedere belastingbetaler. Borden in voortuinen zijn voor ons de enige betaalbare oplossing."

Hilde Lampaert (N-VA).
Joeri Seymortier Hilde Lampaert (N-VA).

Bovengemeentelijk

Ook Open Vld wil niet meestappen in het verhaal. "Iedereen moet de vrije keuze hebben om zijn of haar campagne te organiseren", zegt schepen Christophe De Waele (Open Vld). "Het verbieden van een bordencampagne op stedelijk niveau is ook zinloos, want er zijn ook provinciale verkiezingen waarvoor deze afspraak niet gelden. Als er regels moeten zijn, worden die beter op bovengemeentelijk niveau vastgelegd."


Hilde Lampaert (N-VA) die het idee lanceerde, is ontgoocheld. "Verkiezingsborden zijn duur en zorgen voor een slordig stadsbeeld", vindt Hilde Lampaert.

Raamaffiches

"Raamaffiches waren voor ons genoeg geweest. Er zijn vandaag trouwens andere manieren om de kiezer te overtuigen. Ik kan mij moeilijk voorstellen dat zes weken op onze gezichten kijken een kiezer zal overtuigen. Jammer dat er geen gezamenlijk akkoord is gekomen, want nu worden wij verplicht om ook aan deze parade mee te doen. Maar ik blijf positief. Hopelijk vindt de Eeklonaar mijn gezicht toch nog een beetje leuker dan die van de anderen", lacht Hilde Lampaert nog.