Vandaal (31) die bomen velde in centrum Eeklo opgepakt: “Ik wou gewoon mijn pas geslepen kettingzaag eens uittesten”

Onder andere deze boom aan het Krügercentrum werd slachtoffer van de fietser met de kettingzaag.
Politiezone Meetjesland Centrum Onder andere deze boom aan het Krügercentrum werd slachtoffer van de fietser met de kettingzaag.
Hij verplaatste zich met een speed pedelec én had geen echt motief: gedurende één maand was de lokale politie op zoek naar de vandaal die in het centrum van Eeklo een zestal bomen vernielde met een kettingzaag. Maandag konden de inspecteurs de 31-jarige man inrekenen. Zijn verklaring? “Ik had mijn kettingzaag juist laten slijpen én wou hem eens uittesten.”

Een écht motief voor zijn daden in de nacht van vijf op zes juni, had de dertiger niet. “De man is geen onbekende voor onze diensten", zegt Marino Longeville van de politiezone Meetjesland Centrum. “Hij verklaarde dat hij zijn kettingzaag juist had laten slijpen. De man woont in het centrum van Eeklo én heeft geen bomen in zijn tuin. Hij had er niet beter op gevonden dan een aantal bomen in de stadskern om te zagen.”

Genekt door drugsonderzoek 

De bal ging aan het aan rollen tijdens de uitlezing van een gsm-toestel in een drugsonderzoek. Een rechercheur van de lokale politie trof beeldmateriaal van de bewuste daad aan op het toestel van een vriend van de bomenzager. Toen de politie hem hiermee confronteerde, bekende hij spontaan. 

De politie kreeg de bewuste avond melding binnen van feiten aan het Krügercomplex. Ze snelden ter plaatse én troffen een omgezaagde boom aan. Iets later kwam een nieuwe oproep binnen: deze keer aan de Molenstraat. Ook daar was van de dader geen spoor. Inspecteurs patrouilleerden de hele nacht door én troffen de man rond 4 uur ‘s ochtends aan, ook deze keer aan het Krügercomplex. “Hij merkte ons op en kon wegvluchten met de fiets. We hebben de achtervolging ingezet, maar de man sloeg een straat in waar er wegenwerken zijn waardoor de combi niet verder kon rijden", aldus Longeville. “Uit verder onderzoek bleek dat hij zich verplaatste met een speed pedelec, een elektrische fiets waarmee je al snel 40 kilometer per uur haalt. Dat kan verklaren waarom hij zich steeds vlug uit de voeten kon maken.”

Gepeperde rekening

De vandaal mag nu een gepeperde rekening in zijn brievenbus verwachten. “De kosten voor een boom kunnen hoog oplopen. Onder andere de leeftijd, de soort en de morfologie (onder andere de bouw, red.) spelen daarbij een belangrijke rol.”
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • gerard wauters

  Dus hij gaat in de nacht met zijn fiets een beetje rondrijden om zijn kettingzaag te testen? Ja, met een beetje geluk gaat de rechter er helemaal in mee. Idioot.

 • Chris Bollen

  wat een marginaal . Dat ze die maar zijn speedpedelec in kettingzaag maar in beslag leggen voor die bomen te compenseren.

 • Erwin De Meyer

  Kan het nog gekker ?

 • guido vermeyen

  En niemand hoorde dat lawaai, ze zijn allemaal pottedoof in Eekloo...

 • ANN LIMBOS

  Had hij misschien psychische problemen ?