Tunnel N49 tegen half juli klaar

MIDDENSTAND KIJKT UIT NAAR ZOMER NA TWEE JAAR ZONDER VERKEER IN STRATEN

Er werd gisteren volop verder gewerkt aan de nieuwe tunnel onder de N49.
Joeri Seymortier Er werd gisteren volop verder gewerkt aan de nieuwe tunnel onder de N49.
De nieuwe tunnel onder de expressweg N49 aan de verbrandingsoven in Eeklo moet tegen half juli klaar zijn. Net voor het bouwverlof zou het verkeer tussen Eeklo en Sint-Laureins dan weer zonder omleidingen kunnen verlopen. Goed nieuws voor de middenstand in de buurt, want die zitten al bijna twee jaar zonder voorbijrijdend verkeer.

Deze zomer zal het bijna twee jaar zijn dat de verbinding tussen Eeklo en Sint-Laureins geknipt werd aan de verbrandingsoven van Balgerhoeke.


Eerst werd er aan de verbrandingsoven een nieuwe rotonde gelegd, daarna werd gestart met de aanleg van een nieuwe tunnel onder de N49. Daardoor verdwijnt het kruispunt aan de verbrandingsoven, maar wie van Balgerhoeke naar Sint-Laureins wil, zal wel onder de expressweg kunnen rijden.


De werken aan de tunnel hebben maanden stilgelegen. "Nu hebben we goed nieuws van de Administratie Wegen en Verkeer", zegt burgemeester van Eeklo Koen Loete (CD&V+). "De tunnel aan de verbrandingsoven moet in juli klaar zijn. Als er geen problemen meer opduiken, zou de tunnel voor het bouwverlof opengesteld kunnen worden. Een goede zaak om Balgerhoeke, Eeklo en Sint-Laureins weer vlot te ontsluiten."

Bakker Bert Goossens uit Eeklo kreeg gisteren het label 'Handmade in Belgium' en blijft zo vechten voor klanten in zijn afgesloten straat.
Joeri Seymortier Bakker Bert Goossens uit Eeklo kreeg gisteren het label 'Handmade in Belgium' en blijft zo vechten voor klanten in zijn afgesloten straat.

"Optimistisch blijven"

Bert Goossens (27) heeft een bakkerij in Balgerhoeke en moet het dus al anderhalf jaar stellen zonder doorstromend verkeer. Zijn straat is al zo lang een doodlopende straat. "Natuurlijk voel je dat en zeker in een bakkerij waar mensen hun dagelijkse dingen moeten kopen", zegt bakker Bert Goossens.


"Voor mij kan het niet snel genoeg zomer zijn. Je merkt het echt wel dat de mensen van Sint-Laureins niet meer langs hier passeren om naar Eeklo te komen. En wie niet passeert komt hier ook niet altijd om brood. Maar we blijven optimistisch. Samen met de school, de stad en alle zelfstandigen broed ik op een groot openingsfeest eens de tunnel open gaat. Ik hoor van de burgemeester dat dit nog voor het bouwverlof zal zijn."

Kwaliteitslabel

Bakker Bert kreeg gisteren van Unizo het label 'Handmade in Belgium' uitgereikt. Een kwaliteitslabel voor zelfstandigen die hun werk nog als een echte ambacht doen.


"Ik begin hier nu mijn vierde jaar in de bakkerij en werk gemiddeld toch 14 uur per dag", zegt Bert. "Ik zie mijn werk ook als een echte ambacht en daarin wil ik mij ook onderscheiden. Ook tijdens de werken is dat een troef om mensen toch nog naar hier te lokken. Wij maken echt wel het verschil. Wat je hier koopt is echte ambacht, en anders dan wat je in de warenhuizen of bij de 'afbakbakker' koopt. Mensen één keer naar je winkel lokken is echt niet moeilijk. Maar door het verschil te maken, wil ik de mensen doen terugkomen."


"Je moet constant vernieuwen en mee zijn. Anders lukt het echt niet", besluit Bert.