Stad Eeklo stapt uit organisatie Balloonmeeting: “Dit voelt als een moord op je eigen kind”

Oud-burgemeester Loete woedend over beslissing nieuw bestuur

Ondanks de ruzie zijn we op 27 en 28 juli sowieso zeker van kleurrijke ballonnen in Eeklo.
JSA Ondanks de ruzie zijn we op 27 en 28 juli sowieso zeker van kleurrijke ballonnen in Eeklo.
De stad Eeklo stapt uit de vzw Meetjeslandse Balloonmeeting, en dat zorgt voor een fikse politieke ruzie. Voor oud-burgemeester Koen Loete pleegt de stad door deze zet ‘een moord op haar eigen kind’. Maar volgens het nieuwe schepencollege is er niets aan de hand. “De Balloonmeeting zal dit jaar nog groter worden dan anders”, klinkt het.

Op zaterdag 27 en zondag 28 juli gaan er opnieuw tientallen luchtballonnen de lucht in achter het stedelijk Sportpark van Eeklo. Dat is een zekerheid. Maar de stad trekt zich wel terug uit het bestuur van de vzw Meetjeslandse Balloonmeeting. De stad zetelt nochtans al sinds 2004 in de vzw. “Ik viel van mijn stoel toen ik dit dossier op mijn bureau zag”, zegt oud-burgemeester Koen Loete (CD&V), die jarenlang het bindmiddel was tussen de stad en de vzw van de Balloonmeeting. “Dit voelt voor mij als een moord op je eigen kind. We gaan een traditie van meer dan dertig jaar toch niet weggooien? De Balloonmeeting is enorm belangrijk voor onze stad. Het is toch normaal dat de stad op de eerste rij wil zitten, en dus in de vzw zetelt? De Meetjeslandse Balloonmeeting is de grootste en de beste van het land. Het nieuwe stadsbestuur heeft de mensen van het Herbakkersfestival al doen zweten. Hopelijk doen ze nu niet hetzelfde met de Balloonmeeting.”

“Geen paniek”

Schepen Marc Windey (SMS) zegt dat er geen enkele reden is tot paniek. “Natuurlijk gaan we de Meetjeslandse Balloonmeeting niet weggooien”, zegt schepen Windey. “We gaan de editie 2019 zelfs nog groter maken dan die ooit was. Dat wij als stad uit de vzw stappen, gaat helemaal niet over de Balloonmeeting op zich. Die zal op 27 en 28 juli zeker en vast doorgaan. Maar wij vinden dat een schepen niet op zijn plaats zit in het bestuur van zo’n vzw. We willen hiermee net voor meer transparantie zorgen. De belangen van de vzw en de belangen van de stad zijn niet altijd dezelfde. Een voorbeeld: als de vzw nu pakweg 10.000 euro meer steun zou vragen aan de stad, hoe moet de schepen daar dan op reageren? Als bestuurslid van de vzw moet hij dat steunen, maar als schepen moet hij aan de financiën van de stad denken. Wij willen zo’n tegenstrijdige belangen voorkomen, en daarom stapt de stad Eeklo uit de vzw.”

Nog groter?

In de vzw Meetjeslandse Balloonmeeting wil men niet mee doen aan het politiek steekspel. “Dit verandert niets voor de trouwe bezoeker, en dat is het voornaamste”, zegt voorzitter Guy Bral. “Het laatste weekend van juli zal er zeker weer een meeting zijn in Eeklo. De stadsbestuur kiest er voor om niet meer in de vzw te zetelen, en dat is hun keuze. We hebben al enkele vergaderingen gehad met het nieuw stadsbestuur, en naar eigen zeggen willen ze er dit jaar nog een grotere meeting van maken”, zegt Guy Bral nog.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.