Ruzie tussen twee vrouwen ontaardt in bloederige steekpartij: hoofdverdachte krijgt 30 maanden cel met uitstel

De bewuste brasserie waar een twintiger levensgevaarlijk gewond raakte bij de steekpartij.
Leen Peeters De bewuste brasserie waar een twintiger levensgevaarlijk gewond raakte bij de steekpartij.
Een uit de hand gelopen vechtpartij zette half september 2016 Eeklo op stelten. Een ruzie tussen dames op het marktplein eindigde met meerdere messteken in een brasserie verderop. Een slachtoffer raakte levensgevaarlijk gewond. Woensdag werd de hoofdverdachte tot 30 maanden cel met uitstel veroordeeld. “Het waren duidelijk twee ‘clans’ die recht tegenover elkaar stonden”, oordeelde de rechter.

De bewuste braspartij in de centrumstad van het Meetjesland staat bij menig inwoner in het collectief geheugen gegrift. Wat begon als discussie tussen twee jonge vrouwen, mondde al snel uit in een groot gevecht. Aanleiding? Een liefdesaffaire. Al snel raakten ook de vrienden van de amokmaaksters betrokken. Een video van het conflict, onder een stralende zon en mét klokkengelui in de achtergrond, deed nadien de ronde op Facebook. Ook vandaag staan de beelden nog op YouTube.

(Lees verder onder de video)

Eén betrokkene in levensgevaar

De brutale confrontatie eindigde in een brasserie langs de Markt van Eeklo. Daar incasseerde de vriend (29) van één van de dames verschillende messteken in het gezicht en in de hart- en miltstreek. Hij werd in levensgevaar overgebracht naar het Sint-Lucasziekenhuis in Gent. Niet minder dan vijf politiezones kwamen die avond ter plaatse. 

Tot 30 maanden cel, maar wel met uitstel

De raadkamer verwees vijf betrokkenen, twee mannen en drie vrouwen, naar de correctionele rechtbank in Gent. Allemaal als beklaagde, sommigen ook als burgerlijke partij. Begin september werd de zaak behandeld. Woensdag velde rechtbankvoorzitter Hans de Waele zijn vonnis. “Het waren duidelijk twee ‘clans’ die recht tegenover elkaar stonden. Allemaal legden ze sterk gekleurde getuigenissen af”, klonk het onder andere. 

De eerste beklaagde, die ‘zijn tegenstander’ levensgevaarlijke verwondde met een mes, kreeg een voorwaardelijke celstraf van dertig maanden. Hij stond terecht voor poging tot doodslag, maar zag de feiten geherkwalificeerd. “Er is onvoldoende bewijs om te stellen dat hij effectief de intentie had om het slachtoffer om het leven te brengen”, motiveerde de rechter zijn vonnis. 

Ook de man die de messteken incasseerde, werd veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de vechtpartij. De rechtbank legde hem een voorwaardelijke celstraf van zes maanden op. De drie dames kregen respectievelijk een werkstraf van zestig uur, een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden en een opschorting van de straf.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.