Plannen 'regionaal erfgoeddepot' Huysmanhoeve stopgezet

In de oude stallen van de Huysmanhoeve staan nu al heel wat materialen van oude ambachten verzameld.
Foto JSA In de oude stallen van de Huysmanhoeve staan nu al heel wat materialen van oude ambachten verzameld.
Er komt dan toch geen regionaal erfgoeddepot in de stallen van de Huysmanhoeve in Eeklo. De plannen worden verkleind door gebrek aan middelen.

De oude stallen van de Huysmanhoeve zouden de stek worden om belangrijke erfgoedstukken uit alle hoeken van de regio in onder te brengen. Nu al staan er oude landbouwwerktuigen en ook materiaal van oude ambachten, vooral uit het vroegere Heemmuseum in Het Leen. Maar het zal ook daarbij blijven.


"In de toekomst zal de provincie niet langer de middelen voor erfgoed en cultuur kunnen beheren en verdelen en daardoor komen de plannen voor het regionaal erfgoeddepot op de helling", zegt schepen van cultuur Rita De Coninck (CD&V+) "We zouden achter de stallen een groot stuk aanbouwen en dan zouden interessante erfgoedstukken uit alle hoeken van de regio naar Eeklo kunnen komen. Maar we moeten die plannen nu noodgedwongen wat inperken. De nieuwbouw achter de stallen zal er wel komen, maar het wordt een stuk kleiner en goedkoper dan eerst voorzien. Dus wordt het een gewoon erfgoeddepot en geen regionaal erfgoeddepot zoals nu bijvoorbeeld al in Ename bestaat. Jammer, want het zou de site van de Huysmanhoeve zeker een boost kunnen geven."


Erik Hennes van Toerisme Oost-Vlaanderen bevestigt de verandering in de plannen. "Het erfgoeddepot kan wel behouden blijven, maar de uitbouw naar een regionaal depot komt er niet", zegt Hennes. "Nu al staat heel wat materiaal uit het Heemmuseum van Eeklo in het erfgoeddepot op de Huysmanhoeve. We zullen dat daar uitbreiden en dan kan ook de rest van de collectie van het Heemmuseum overgebracht worden. Maar veel meer zal er in het erfgoeddepot van Eeklo niet komen." (JSA)