Ouders van jongeren met beperking willen Heldenhuis in nieuwe Hartwijk

De jongeren leren elkaar nu al kennen op activiteiten en willen binnen vijf jaar onder begeleiding gaan samenwonen.
Foto Joeri Seymortier De jongeren leren elkaar nu al kennen op activiteiten en willen binnen vijf jaar onder begeleiding gaan samenwonen.
De ouders van enkele jongeren met een beperking in Eeklo willen zelf een huis oprichten, waar hun kinderen samen en onder begeleiding kunnen wonen.

Acht gezinnen, die samen negen kinderen met een beperking hebben, slaan de handen in elkaar in de nieuwe vzw Heldenhuis. Ook de stad Eeklo springt mee op de kar en wil het Heldenhuis een plaats geven in de nieuwe Hartwijk, die ontwikkeld zal worden op de site van het oude ziekenhuis AZ Alma aan de Moeie.


"We zijn een groep bezorgde ouders", zegt Danny Salaets. "Tot hun 18 jaar kunnen onze kinderen terecht in aangepast onderwijs. Maar nadien komen ze op een wachtlijst met 20.000 andere jongeren te staan. Wij willen zekerheid voor onze kinderen en gaan daar zelf voor zorgen. We willen een Heldenhuis bouwen waar een tiental jongvolwassenen met een beperking samen kunnen wonen. We willen echt een warme thuis voor die jongeren, en niet zozeer de sfeer van een instelling. Door de jongeren te laten samenwonen, zal de zorg en het personeel beter betaalbaar worden. We hopen ons Heldenhuis binnen vier tot vijf jaar te kunnen openen."


Ondertussen worden acties opgestart om geld in kas te krijgen. Radioman Peter Van de Veire is peter van de vzw. "We hebben al een wijnactie lopen en hopen dat er heel veel mensen de komende feestdagen wijn drinken op de gezondheid van onze kinderen", zegt Cindy De Kesel. "Op 15, 16 en 17 december komen we als vzw ook een eerste keer naar buiten en staan we op de kerstmarkt van Eeklo. Ten Doorn gaat op 22 december een grote ontbijtactie doen voor onze vzw en op 25 februari volgend jaar volgt zeker al een aperitiefconcert van Les violons d'été."


Info: www.heldenhuis.be. (JSA)