Oplichters die cocaïne beloven, maar stenen leveren, riskeren tot vier jaar cel

De oplichter uit Gent.
Foto OSG De oplichter uit Gent.
Een Gentse oplichter en een handvol handlangers uit Eeklo en Lovendegem hebben twee zakenmannen in de luren gelegd bij een drugsdeal. Ze beloofden twintig kilogram cocaïne, maar ensceneerden een geflopte deal.

"Dit is een bijzonder interessante casus", klonk gisteren tijdens het drugsproces in Gent. "Iets voor een examen op de UGent." De vraag zou als volgt luiden: een man wil met een partner kilo's cocaïne kopen. Ze hebben contact met een dealer, die drugs belooft in ruil voor cash. Wanneer de cocaïne overhandigd moet worden, ontploft de deal. In plaats van cocaïne, ontdekt de politie ytong-blokken. Zijn de twee kopers strafbaar?

Tennisclub

In het voorjaar van 2015 was het geen casus, maar de realiteit. Een oplichter sloot een deal met twee zakenmannen uit Gent en Izegem: twintig kilo coke voor 200.000 euro. De mannen happen toe. De koper uit Izegem overhandigt een sporttas met cash geld op de terreinen van de tennisclub waar hij voorzitter is. Enkele dagen later moet de cocaïne overhandigd worden.


Daar komt niets van in huis. De oplichter uit Gent zal met een legertje handlangers een geflopte deal ensceneren. De mannen uit Eeklo en Lovendegem huren een wagen en vullen de koffer met valse drugspakketjes. Terwijl ze naar Drongen rijden, waar op een parking naast de E40 de cocaïne overhandigd zou worden, belt de Gentse oplichter zelf de politie om de deal aan te geven. "Zo leek het alsof ik er niets aan kon doen dat de kopers geen drugs kregen, en had ik toch het geld", deed de beklaagde gisteren zijn verhaal. Zijn handlangers kregen allemaal een flinke duit.


De Gentenaar riskeert vier jaar cel. Zijn handlangers, die allemaal een strafrechtelijk verleden hebben, kijken tegen straffen aan van één en twee jaar. De twee kopers hopen op vrijspraak of de gunst van de opschorting. (OSG)