Oorlogsvrijwilliger WO II George Spittael (91) overleden

George Spittael, die zo goed als heel zijn leven in Eeklo woonde, is op 91-jarige leeftijd overleden in het rusthuis van Lommel.

George Spittael was oorlogsvrijwilliger in de Tweede Wereldoorlog en groeide nadien uit tot de specialist in het terugvinden van oorlogsgraven, voornamelijk van de gesneuvelde Canadese soldaten. In 1976 ontving hij hiervoor de Visser Neerlandiaprijs, als bedanking voor het bevorderen van de wereldvrede. "George Spittael overleed in Lommel, de gemeente van zijn levensgezellin Hilde Lenaers", vertelt burgemeester Koen Loete (CD&V+).

Canadees museum

"George bouwde een ongeziene verzameling foto's, brieven, kentekens en badges van Canadese regimenten op. Zijn collectie werd enkele jaren terug overgemaakt aan de Canadese autoriteiten en is opgesteld in het National Airforce Museum in Trenton, tussen Ottawa en Toronto. Hij was ook de auteur van twee boeken: Duel aan het Schipdonkkanaal en Libera Me", zegt burgemeester Koen Loete.

Ridder in Leopoldsorde

In Eeklo was de man ridder in de Orde van de Eeklose Herbakker, en kreeg hij zowel in 1973 als 1978 de stadsmedaille. Hij is Officier in de Orde van Leopold II en Ridder in de Leopoldsorde. De uitvaart vindt plaats op woensdag 27 januari om 11 uur in de dekenale Sint-Vincentiuskerk van Eeklo.


(JSA)