Na 12 jaar: Herbakkersfestival gaat op zoek naar nieuwe locatie

Nieuw bestuur zorgt voor frisse wind in (gratis) stadsfestival

Links de nieuwkomers Jasmien Van Hulle en Olivier De Baere. Rechts de 'oude garde' met Lieve De Decker en Geert Faes.
Joeri Seymortier Links de nieuwkomers Jasmien Van Hulle en Olivier De Baere. Rechts de 'oude garde' met Lieve De Decker en Geert Faes.
Het Herbakkersfestival van Eeklo verlaat na twaalf jaar het Herbakkersplein in het hartje van de stad. Voor de editie van 16, 17 en 18 augustus wordt gezocht naar een nieuwe locatie. Het stadsfestival wordt teruggebracht naar één weekend, waarbij de vzw Bakfiets en muziekclub N9 samen het podium zullen vullen. De toegang blijft gratis.

Twaalf jaar lang vond het Herbakkersfestival plaats op het Herbakkersplein, tussen De Herbakker en de Academie van Eeklo. Grote namen als K’s Choice, Frank Boeijen en zelfs de groep 10cc stonden er al op het podium. Het bestuur van de vzw Bakfiets is vernieuwd en verjongd, en daardoor staan er een pak veranderingen op het programma. Voorzitter Geert Faes geeft de fakkel door aan zijn opvolger Olivier De Baere. Ondervoorzitter Lieve De Decker geeft haar functie nu door aan Jasmien Van Hulle.

“Het Herbakkersfestival 2019 zal er helemaal anders gaan uitzien”, zeggen Olivier De Baere en Jasmien Van Hulle van de vzw Bakfiets. “Voor het eerst zal het festival niet gehouden worden op het Herbakkersplein. Vorig jaar werd ons gezegd dat de verbouwing aan het cultuurcentrum De Herbakker zou starten, en daardoor zou het plein niet beschikbaar zijn. We zijn toen volop beginnen nadenken over de toekomst van het festival. De verbouwing van De Herbakker is nu door het nieuwe stadsbestuur uitgesteld. Maar de beslissing om het Herbakkersfestival op een andere locatie te organiseren, was door ons al genomen. Hoeveel lichtjes je ook ophangt, het Herbakkersplein blijft een betonnen plein. Misschien vinden we wel een groenere locatie, waar we nog meer kunnen inzetten op sfeerbeleving. We werken samen met muziekclub N9 en met de stad Eeklo, en zoeken samen naar de perfecte locatie.”

Eén weekend

De voorbije jaren was het Herbakkersfestival een stadsfestival van twee weekends. Het eerste weekend organiseerde muziekclub N9 enkele intiemere concerten op het kleine Canadapleintje. Het weekend nadien zorgde vzw Bakfiets dan met de meer commerciële namen op het Herbakkersplein. “We gaan het vanaf dit jaar wellicht met minder subsidies van de stad moeten doen, en daarom werd beslist om samen met muziekclub N9 voor één weekend te gaan”, zeggen Olivier en Jasmien. “We gaan samen een sterk programma uitbouwen. Wellicht gaan we een beetje naar mekaar toe moeten groeien: de N9 gaat iets toegankelijker moeten programmeren, en wij misschien een stukje minder commercieel. Sowieso kiezen we er voor om er opnieuw een gratis stadsfestival van te maken. We zijn volop op zoek naar de juiste artiesten om er weer een mooie affiche van te maken.”

Vrijwilligers

De organisatoren van het Herbakkersfestival kunnen elk jaar rekenen op tientallen vrijwilligers. Afgelopen zondagavond werden die getrakteerd in jeugdhuis De Route, als dank voor hun medewerking van vorig jaar. De verhuisplannen werden op dat vrijwilligersfeest gelanceerd door de nieuwe bestuursploeg van de vzw Bakfiets.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.