Miljoenen voor verbouwing Huysmanhoeve

Werken beginnen volgend jaar en duren tot 2021

De komende drie jaar wordt 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in de verbouwing van de Huysmanhoeve in Eeklo. De site aan de Bus is een provinciaal streekcentrum en lokt elk jaar 20.000 bezoekers. Na de verbouwingen moeten dat er nog een pak meer worden.
Eddy Matthijs, Eddy Couckuyt, Koen Loete en Patrick De Greve op de Huysmanhoeve.
Joeri Seymortier Eddy Matthijs, Eddy Couckuyt, Koen Loete en Patrick De Greve op de Huysmanhoeve.

Vanaf volgend jaar tot 2021 zal er heel wat verbouwd worden op de site van de historische Huysmanhoeve in Eeklo. De verbouwingen beginnen binnen een half jaar, maar volgende maand zullen al dringende instandhoudingswerken gebeuren aan het poortgebouw van de Huysmanhoeve. “Daar kunnen we niet mee wachten, want de toestand van het poortgebouw wordt te gevaarlijk”, zegt gedeputeerde Eddy Couckuyt van de provincie Oost-Vlaanderen. “De renovatie van het poortgebouw zal 420.000 euro kosten, maar het blijft wachten op de beloofde Vlaamse subsidie. We gaan nu al 80.000 euro werken vooraf uitvoeren, om de grootste problemen op te lossen en de doorgang onder de poort weer veilig te maken.”

Zo moet de site van de Huysmanhoeve er vanaf 2021 uitzien.
Zoom-Architecten Zo moet de site van de Huysmanhoeve er vanaf 2021 uitzien.

Volgend jaar beginnen dan de verbouwingswerken op de hoeve. De koeienstal krijgt een nieuwe bovenverdieping. De koeienstal is het lange gebouw links als je van op de parking op de boerderij komt. Beneden blijft het museum en stockruimte, maar boven komen polyvalente vergaderzalen en een uitgebouwde leskeuken.

Cafetaria

Ook de grote schuur wordt grondig verbouwd. Dat is het eerste gebouw rechts dat je tegenkomt als je van de parking komt. “De huidige cafetaria zal ingericht worden als vrijwilligerslokaal en vergaderzaal”, zegt gedeputeerde Couckuyt. “In de grote schuur gaan we dan een nieuwe cafetaria inrichten. We zullen daar ook faciliteiten voorzien om kleine gerechten te maken. De nieuwe cafetaria zal plaats bieden aan tachtig mensen, en zal ook een mooi buitenterras hebben.”

De 'grote schuur' wordt de nieuwe cafetaria.
Joeri Seymortier De 'grote schuur' wordt de nieuwe cafetaria.

Tenslotte staan ook twee nieuwe kleine gebouwen op het plan. Het gaat om een nieuwbouw met sanitair en ook een gebouw voor de nieuwe stookinstallatie. Die nieuwe installatie zal werken op houtsnippers die op het terrein zelf verzameld worden. Alles samen gaat het om een investering van 3,5 miljoen euro: 2,5 miljoen euro voor de verbouwingen zelf, 600.000 euro voor de buitenaanleg en nog eens ruim 400.000 euro voor het poortgebouw. Het geld komt vooral van de provincie. De stad Eeklo heeft de voorbije jaren al 750.000 euro in de Huysmanhoeve gepompt.

Oudste gebouw

“Ik heb mijn hele politieke leven gestreden voor het behoud en de uitbouw van de Huysmanhoeve”, zegt burgemeester Koen Loete (CD&V+). “Dat de provincie nu volop voor de renovatie gaat, is een opsteker voor de stad. Dit is het oudste gebouw van onze stad en dat moeten we koesteren. De site wordt nog veel meer de toegangspoort tot het Meetjesland”, zegt Loete nog.

Zo zal de schuur er na de werken aan de binnenkant uitzien.
Zoom-Architecten Zo zal de schuur er na de werken aan de binnenkant uitzien.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Michel VYNCKE

    Men zou met zo een bedrag beter proberen om de horeca in en rond het centrum te ondersteunen en uit te breiden. Eeklo is een (bijna) dode stad en mijn wil met investeringen inzetten op symbolen van het verleden en blijven wegkijken van de toekomst. Spijtig...