Kleine woningen in ‘visgraatstraatjes’ verbouwen tot appartementjes? Voortaan verboden in Eeklo

De Kaaistraat.
Joeri Seymortier De Kaaistraat.
De stad Eeklo gaat voortaan aanvragen weigeren die de kleine arbeiderswoningen in de kleine zogenaamde visgraatstraatjes willen ombouwen tot piepkleine appartementen.

De visgraatstraatjes zijn de straatjes die haaks op de N9 staan. Smalle straatjes met een grote dichtheid. Ook in andere smalle straatjes wil de stad een strenger woonbeleid. Het gaat om de Cocquytstraat, Collegestraat, Patersstraat, Kaaistraat, Zilverstraat, Prinsenhofstraat, Teirlinckstraat, Lijnendraaierstraat, Raamstraat en Garenstraat.

“We gaan daar vanaf nu voor bouwprojecten waarbij bestaande gezinswoningen behouden blijven en niet ingedeeld worden in meerdere wooneenheden”, zegt schepen Bob D’haeseleer (Groen). “We willen de woonkwaliteit daar op die manier verbeteren. De smalle straten aan de N9 werden vroeger bebouwd met arbeiderswoningen die voor één gezin geschikt waren. De laatste jaren werden een aantal huizen omgebouwd tot appartementsgebouwen. Op hoeken kunnen we dat eventueel nog toestaan, maar niet voor de kleine rijhuisjes. Goed inbreiden is hier het codewoord. We gaan de komende jaren een woningtypetoets ontwikkelen. Met dit instrument willen we de aanvragen op termijn objectief evalueren. Criteria als de omgeving, de omvang van het perceel en parkeermogelijkheden zullen bepalen of er een meergezinswoning kan toegelaten worden of niet. Een gelijkaardig systeem wordt al gebruikt in Gent en Kortrijk.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • romy verhove

    Zegt Groen Bob Dhaezeleer! Een ding weet ik zeker dat ik met mn huizen doe wat ik wil en niet een of ander simpel herverkozen partij! Eeklo gaat achteruit sinds het nieuwe bestuur !

  • Filip Berth

    Het wordt hier erg.Je kan al met je eigen woning niet meer doen wat je wil. Die kleine woningen waren vroeger ook niet geschikt voor gezinnen omdat ze te klein waren, niet aangepast aan de moderne eisen. Ze zijn enkel geschikt om er een klein appartementje van te maken. Zou Groen zich niet beter bezighouden met de armoede in Eeklo ipv. stomme regels uit te vaardigen.Links neigt naar communisme metam al hun bemoeienissen.