Joost Van Hyfte daagt jarige stad uit:

1.550 MENSEN MOETEN BRUNCHEN 775 MINUTEN NON-STOP DANSEN

Komiek Joost Van Hyfte met achter zich Johan Engels, Jan Mussche, Eddy Deketelaere en schepen Christophe De Waele.
JSA Komiek Joost Van Hyfte met achter zich Johan Engels, Jan Mussche, Eddy Deketelaere en schepen Christophe De Waele.
Komiek Joost Van Hyfte uit Zelzate daagt de inwoners van Eeklo uit om de 775ste verjaardag van de stad in de verf te zetten. Op zondag 27 september wil hij 1.550 mensen (2 x 775) aan een grote picknicktafel zien zitten op een verkeersvrije N9. Die dag moet er ook 775 minuten gedanst worden: van 9 uur 's ochtends tot 21.54 uur 's avonds.

De vertegenwoordigers van alle verenigingen in Eeklo werden donderdagavond met een geheimzinnige list naar De Herbakker gelokt. Daar kregen ze op een ludieke manier van Joost Van Hyfte de grote uitdaging te horen. "Ik ben in het Sint-Vincentiuscollege naar school geweest en heb altijd een band met Eeklo gehad", zegt de Zelzaatse komiek. "Eeklo wil een levendige stad zijn, maar ik vind dat leven de laatste tijd een beetje 'muffig' geworden. Daarom daag ik de Eeklonaars nu uit in het kader van 775 jaar Eeklo. Ik wil op zondag 27 september twee keer 775 mensen aan een grote brunchtafel op de verkeersvrije N9 krijgen. Let op: het moet gaan om 775 Eeklonaars, die telkens een niet-Eeklonaar meebrengen. Samen dus 1.550 mensen gezellig rond een tafel. Die dag moet er ook gedanst worden: 775 minuten lang. We gaan er om 9 uur aan beginnen en doen door tot 21.54 uur. De hele dag zal er veel te beleven zijn in de stad."

Verenigingen

Drijvende kracht achter dit alles is Eddy Deketelaere, de man van De Bakkerei. "Om de uitdaging te doen slagen, doen we een beroep op alle verenigingen", zegt Eddy. "Het is de bedoeling dat zij de brunch voor 1.550 mensen voorzien. De verenigingen verkopen duokaarten aan 31 euro. Zo'n duokaart moet gebruikt worden door een Eeklonaar en een niet-Eeklonaar. Een kwart van die 31 euro gaat naar de organisatie van de uitdaging. De andere 23,25 euro gaat naar de vereniging. Met dat geld moeten ze de brunch bekostigen. Maar het is de bedoeling dat ze zich laten sponsoren, zodat ze ook heel wat geld over hebben voor hun clubkas. Alle verenigingen worden ook uitgenodigd om in de namiddag hun vereniging voor te stellen in de binnenstad, met demonstraties, standjes en workshops."


Voor de danssessie van 775 minuten wordt dansschool S-Pression onder de arm genomen. "Om 9 uur starten we met pilates en yoga voor iedereen", zegt Jan Mussche. "In de namiddag presenteert Francesca Vanthielen workshops, optredens en dansinitiaties. Op het einde van de dag moeten 775 Eeklonaren samen een Latijns-Amerikaanse stijldans doen."


Joost Van Hyfte daagt wel uit, maar wat gaat hij doen wanneer Eeklo in het opzet slaagt? "Dat is een moeilijke", zegt Joost. "Stel dat Eeklo die 1.550 brunchgasten weet te vinden, dan ga ik diezelfde dag nog het gras van de middenberm van de N9 afrijden. In een string en met een grote pluim in mijn achterwerk", lacht Joost.


Het reglement van de uitdaging staat op www.eeklo.be/degroteuitdaging.