Hoe maak je 'koantjes' of 'toatjespap'?

Het enthousiaste team achter de Academie van de Smaak.
Foto Joeri Seymortier Het enthousiaste team achter de Academie van de Smaak.
Eeklo lanceert de 'Academie van de Smaak', waarin de geschiedenis van de Meetjeslandse keuken centraal staat.

Een deel van de bibliotheek van Eeklo wordt omgebouwd tot een 'gastronomische bibliotheek'. Er wordt nu vooral gezocht naar oude kookboeken met echte pareltjes uit de vroegere Meetjeslandse keukens. "Er wordt al heel wat ingezet op kookboeken in de bibliotheek van Eeklo, maar we willen een stap verder gaan", zegt Martine Vermeire. "We zoeken oude kookboeken en recepten uit het Meetjesland. Vroeger werden 'koantjes', 'poten en oren', of 'toatjespap' regelmatig op tafel gezet. Maar wie weet vandaag nog hoe je dat moet klaarmaken? Dat willen we net bewaren voor de toekomst. Wie de oude kookboeken zelf niet kwijt wil, kan ons toch helpen. Dan scannen we die gewoon in en kan je die weer veilig meenemen naar huis."


De 'Week van de Smaak' wordt in Eeklo ingezet op zondag 19 november met een fietshappening van de Wereldwinkel langs huizen van Meetjeslandse kunstenaars. Op donderdag 23 november komt foodarcheoloog Heroen Van Vaerenbergh naar de bib. Op 25 en 26 november zijn er kookdemonstraties in de Kookwinkel Van Tornhout en op 25 november leer je op het Repair Café in Eeklo koken met seizoensgroenten. Alle info: www.eeklo.be. (JSA)