Felle reacties nadat schepen van Onderwijs iedereen vrijdag op klimaatmars Brussel wil

Isaura Calsyn bijt van zich af: “Neen, ik roep niet op tot spijbelen. Maak er een klasuitstap van!”

Schepen Isaura Calsyn van Groen.
Joeri Seymortier Schepen Isaura Calsyn van Groen.
Schepen Isaura Calsyn (Groen) uit Eeklo roept jongeren op Facebook op om vrijdag 7 februari massaal naar Brussel te trekken voor een klimaatmars. Calsyn is in Eeklo onder andere schepen van Onderwijs, en net dat schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Het internet ontploft, maar schepen Calsyn blijft er kalm bij. “Ik roep niet op tot spijbelen. Maak er een klasactiviteit van!”, klinkt het. “Totaal onverantwoord”, reageert minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Schepen Isaura Calsyn post op haar Facebookpagina een artikel van HLN.be waarin Vlaams minister Ben Weyts zegt dat hij voortaan geen oogje meer zal dichtknijpen voor klimaatspijbelaars. “En ik roep alle scholen en leerkrachten op om massaal een uitstap te plannen naar Brussel op 7 februari rond het opkomen voor rechten van mens, dier en planeet”, schrijft Isaura Calsyn daar boven. “Ook wanneer een overheid niets doet om die rechten te vrijwaren. Check your eindtermen Ben.”

De Facebookpost zorgde voor opschudding.
RV De Facebookpost zorgde voor opschudding.

De Facebookpost zorgt voor een pak reacties, de meeste negatief. Zowat iedereen vindt het niet kunnen dat een onderwijsschepen aanzet tot ‘klimaatspijbelen’. “Ik roep zeker niet op om te spijbelen”, verduidelijkt Isaura Calsyn, na de stroom van kritiek. “Leerkrachten kunnen er een klasactiviteit van maken als hun klas daarvoor kiest. Dat past perfect binnen de eindtermen, en dan hoeven de jongeren niet de stempel te krijgen van spijbelaar. Dat was mijn oproep op Facebook.”

Met de klas naar Brussel gaan kan perfect binnen de eindtermen, en dan hoeven de jongeren niet de stempel te krijgen van spijbelaar.

Isaura Calsyn

Maar het kwaad is geschied, en het internet mort. “Een schande dat een politicus, en dan nog schepen van Onderwijs durft oproepen om te spijbelen”, zegt iemand. “Roep je volgende week ook op om vroeger op vakantie te vertrekken? Is nochtans beter voor het milieu, want minder kans op files. Hopelijk volgt een sanctie.”

“Proficiat! Iemand met een politiek ambt, betaald door de burger, gaat oproepen tot massaal spijbelen”, reageert een andere Facebooker. “Met z’n allen te voet naar Brussel, want een diesellocomotief mag niet, en elektrisch is even vervuilend. Ooit nagedacht hoe die elektriciteit opgewekt wordt? Heeft Groen al eens gevraagd hoeveel alle treinen per uur verbruiken? Je zou verschieten. Auto elektrisch? Laad maar op in de winter: als het koud is, is er al elektriciteit te kort. Doe aub uw oogkleppen weg”, klinkt het.

Roep je volgende week ook op om vroeger op vakantie te vertrekken? Is nochtans beter voor het milieu want minder kans op files. Hopelijk volgt een sanctie.

Reactie Facebookgebruiker

Dat het betogen beter in de vrije uren zou gebeuren, en niet tijdens een schooldag? “Staking dient om rechten af te dwingen, het is geen vrijetijdshobby”, reageert schepen Isaura Calsyn op de hele commotie. “Ik heb inderdaad ook de vele reacties op mijn post gelezen. Sommige mensen ken ik, anderen niet. Sommigen reageren duidelijk met een fake profiel. Waarschijnlijk dezelfde mensen die haastig met vrije meningsuiting lopen te zwaaien als het over hun standpunten gaat. Het feit dat ik een openbaar ambt heb, geeft me de wind van voren. Dat is dan maar zo. Ik zal elke jongere steunen die opkomt voor zijn of haar mening. Dat heeft niets te maken met propaganda. Jongeren kunnen heus wel voor zichzelf denken. Geef dan ook waarde aan hun mening in plaats van ze te betuttelen. Sommige mensen zijn het met mij eens, anderen niet. Daar hoeft niemand zich voor te schamen”, besluit Calsyn de discussie.

Politiek eigenbelang

Ondertussen heeft ook onderwijsminister Ben Weyts gereageerd op de oproep van Calsyn. Hij noemt die “totaal onverantwoord”. “Zo iemand is enkel bezig met politiek eigenbelang, niet met het belang van jongeren. Om hun mening te uiten hebben scholieren vakantiedagen genoeg. Spijbelen blijft spijbelen, het maakt niet uit om welke reden. Met spijbelen doe je het klimaat trouwens geen plezier, met leren over het klimaat wél. Ik ken een hele goeie plaats om te leren: de school”, reageert de N-VA-minister. 
408 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc De Ridder

  Niet al te snugger van Isaura. Sorry, maar dit bewijst voor mij dat een leeftijd van 24 jaar en Schepen zijn niet samen gaat. Veel van wat in dit land fout loopt is m.i. mede via verkeerde standpunten/plichten Europa (ik ben niet contra, maar wel niet zoals het nu loopt). Toch is dit een duidelijke sisser van Vlaanderen/België zelf ...in dit kleine België 'an sich' loopt het serieus spaak. Als voormalig CFO/CEO erger ik me elke dag weer opnieuw. Als zoiets in een bedrijf zou gebeuren...

 • Mauice Buyst

  Ze is zelf nog een schoolkind dus is het normaal dat ze het voor spijbelen opneemt.

 • jean donny

  zou beter zijn als de jeugd zijn rug rechtte voor zijn studies en opvoeding! en dat de bestuurslui dat promoten ipv idioterien ! die groen schepen is net zoals de meesten cfr calvo te lui om de handen uit de mouwen te steken ! heel groen achter hun oren! jean donny

 • FRANS CASIER

  Geen schepen ambt waardig voor iemand die nog groen is achter haar oren

 • Frankie Albert Goethals

  Groen én jong in een bestuursfunctie. Ja, dan ben je gezien zeker! Het groen zit nog duidelijk achter haar oren. Enige maturiteit en logisch nadenken is niet voor groentjes weggelegd.