Ex-burgemeester Eeklo gooit sociaal dossier op Facebook: “Ongehoord, ongezien en onfatsoenlijk”

Koen Loete was tot eind december burgemeester van Eeklo, maar verloor de verkiezingen.
Joeri Seymortier Koen Loete was tot eind december burgemeester van Eeklo, maar verloor de verkiezingen.
Oud-burgemeester Koen Loete (CD&V) van Eeklo schopt weer hard om zich heen op Facebook en gooit een sociaal dossier online. Het nieuwe stadsbestuur is verontwaardigd.

Koen Loete zegt weet te hebben van vriendjespolitiek door het nieuwe stadsbestuur. Hij schrijft harde taal op zijn Facebook en heeft het zelfs over ‘een miljonairskoppel’ dat geholpen wordt aan een sociaal appartement. Hij post er zelfs een foto van het huis van de mensen bij. “Villabewoners uit de Leopoldlaan krijgen een sociale seniorenflat in Zonneheem toegewezen”, schrijft Koen Loete op zijn Facebookpagina. “Het schepencollege van Eeklo besliste dit vorige maand en laat het miljonairskoppel over de jarenlange wachtlijst van gewone en gerechtigde senioren springen. Dit koppel zijn de overburen van burgemeester Vandevelde en goede vrienden van de liberalen. Het advies kwam via het Comité van het OCMW , onder het voorzitterschap van SMS-er Danny Smessaert en secretaris Ann Van Hauteghem, de vrouw van schepen De Waele. In ruil werden er graag verkiezingsborden in de tuin gezet. Deze beslissing is schandalig en het stadsbestuur onwaardig.”

Het is ‘not done’ dat persoonlijke dossiers, die door de stad vertrouwelijk moeten worden behandeld, zomaar op Facebook gegooid worden.

Schepen Christophe De Waele (Open Vld)

Kritiek

De Facebookpost zorgt voor felle reacties. Zelfs partijgenoot en oud-schepen Dirk Van de Velde meent dat Koen Loete een deontologische fout maakt. “Dit is ongehoord, ongezien, onfatsoenlijk en absoluut deontologisch fout”, zegt de nieuwe burgemeester Luc Vandevelde (SMS).

‘Not done’

Of de stad juridische stappen zal ondernemen, is nog niet duidelijk. “Dit is politiek van het laagste niveau”, reageert schepen Christophe De Waele (Open Vld). “Dat een voormalig burgemeester en de CD&V zich daartoe laten verleiden is onbegrijpelijk. Ik ben beschaamd dat een politicus de miserie van Eeklonaars, die zeer herkenbaar in beeld worden gebracht, gebruikt om zijn politieke frustraties uit te werken. Het is ‘not done’ dat persoonlijke dossiers, die door de stad vertrouwelijk moeten worden behandeld, zomaar op Facebook gegooid worden. Wat zijn al even wansmakelijke beschuldiging aan de politiek en de ambtenaren betreft, zal ik op een correcte manier via de voorziene procedurele weg gevolg geven, en niet via de pers. Koen Loete heeft met deze boodschap een onuitwisbare stempel op zijn voorhoofd gezet. Hiervoor zijn, wat mij betreft, geen excuses meer mogelijk”, klinkt het hard.

Strijden voor rechtvaardigheid

Koen Loete betreurt dat zijn eigenlijke boodschap ondergesneeuwd geraakt door de tsunami aan reacties op de heisa rond het wel of niet posten van dergelijk nieuws op Facebook. “Soms is het eenzaam strijden voor rechtvaardigheid”, zucht Koen Loete. “Terwijl de gewone senior jarenlang moet wachten, krijgt de ander zomaar voorrang. Gelijk hebben en gelijk krijgen is altijd al een verschil geweest.”

De Facebookpost van Koen Loete. De foto van het huis laten wij bewust achterwege.
Repro Facebook De Facebookpost van Koen Loete. De foto van het huis laten wij bewust achterwege.69 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter servranckx

  Als bestuur moeten ze toch geen "vertrouwelijke"dossiers mogen lekken, hoe komt een ex-burgemeester anders aan deze info. En 2)wat is nu het ergste ? De lek van een dossier of de armen achteruitstellen ten voordele van miljonairs ? Ik als burger zou het direct weten

 • Frederik Vanduffel

  Is dat nieuws, een corruptie zaakje? Ondertussen de verzwijging van ware terreur door OCMW's zoals uitspraken van rechtbanken over foltering en sociale guerrilla's bewijzen die OCMW's voeren tegen politiek incorrecte burgers zonder inkomen, die dan botweg geen aalmoes krijgen om te pogen overleven. Heeft dit geen nieuwswaarde? Door verzwijging maakt men zich trouwens medeplichtig want zo kan deze vuile oorlog met honger door welzijn gewoon verder doorgezet worden.

 • peter verrijcken

  Waarom niet? Maar dan graag ook in de 2 richtingen aub, dwz. ook de terreur van het OCMW publiek maken ipv te verbergen. Wat denkt u trouwens van uitspraken van rechtbanken over foltering en sociale guerrilla's die een OCMW voert tegen politiek incorrecte burgers zonder inkomen die dan gewoon dus botweg geen aalmoes krijgen om te pogen overleven. Heeft dit geen nieuwswaarde? Verzwijging maakt u medeplichtig want zo kan deze vuile oorlog met honger door welzijn verder doorgang vinden.

 • marijke deruyck

  En wat met de deontologie van de feiten zelf ? Waarom zou niet mogen aangeklaagd worden wat gebeurt, gesteld dat het ook waar is ?!

 • Ronny Van Wijngaerden

  Zo een zaken gebeurt overal en niet alleen in eeklo