Eindelijk nieuw hotel in centrumstad

TOERISME KLIMT OOK BIJ ONS UIT DALLETJE NA 'TERREURJAAR 2016'

Annelies Cretel en Filip Coppens zijn de eigenaars van Villa Magdalena.
Foto Michel Moens Annelies Cretel en Filip Coppens zijn de eigenaars van Villa Magdalena.
Eeklo heeft er - eindelijk - een nieuw hotel bij. Langs de N9 opent Villa Magdalena de deuren. De centrumstad van het Meetjesland heeft wel enkele B&B's, maar had amper twee hotels. Het toerisme in het Meetjesland kruipt ondertussen uit een dalletje nadat de aanslagen in Brussel, zelfs in onze regio, voor minder toeristen zorgde. "Maar de kentering is weer ingezet", klinkt het hoopvol.

Villa Magdalena is het nieuwste hotel dat toeristen naar Eeklo moet lokken. Het ligt schuin tegenover firma Buyck, langs de N9. Annelies Cretel en Filip Coppens zijn de eigenaars van het nieuwe pand. Annelies is geen onbekende, want zij was dertien jaar lang één van de gezichten van Ter Heide in Lembeke. "We waren allebei op zoek naar een nieuwe uitdaging", vertelt Annelies.

Droom

"Na 13 jaar Ter Heide was het tijd om op eigen benen te staan. Filip had twintig jaar lang samen met zijn broer Coppens Computercenter in Maldegem. Ik droomde al langer van een eigen klein hotel. Filip kocht het huis van mijn ouders in 2015, zo leerden wij elkaar kennen. Het huis bleek perfect voor onze droom. Villa Magdalena is een klein charmehotel, voorzien van alle comfort. We hebben het ingericht in koloniale stijl, met warme kleuren en natuurlijke materialen. We hebben vijf kamers, waaronder een loft in de tuin met terras, en een familiekamer met twee slaapkamers. We hebben een prachtige tuin met vijver. Ideaal om helemaal tot rust te komen. Er zijn in Eeklo redelijk wat B&B's, maar inderdaad weinig hotels. Geen idee eigenlijk hoe dat komt, maar de markt is zeker niet verzadigd."

Drie hotels

In Eeklo zijn er nu drie hotels en daarnaast nog vier B&B's, een vakantiewoning en een jeugdlogies. Ook bij Hotel Shamon, de vaste waarde onder de hotels in Eeklo, is er een verschuiving. Dat was in handen van Shari Grijp en Yves Deleyn, maar zij stelden het hotel in het voorjaar te koop. Het koppeltje verwacht een kindje en Shari koos mede daardoor voor een andere professionele toekomst. Windy Van Maele en Tomas De Baene uit Maldegem zijn nu de nieuwe eigenaars van het hotel aan de Gentsesteenweg. De nieuwe uitbaters willen er op termijn ook een restaurant in onder brengen.

Zwart jaar

Het toerisme in het Meetjesland kruipt ondertussen uit een dalletje. Zoals overal in Vlaanderen was 2016 een zwart jaar, vooral door de aanslagen in Brussel. Dat heeft niet alleen in Brussel, maar zelfs in het Meetjesland toeristen weg gehouden. "De aankomsten en overnachtingen in het Meetjesland zijn in 2016 achteruit gegaan", bevestigt Erik Hennes van Toerisme Oost-Vlaanderen.


"De aankomsten zijn gedaald met 3,5 procent en de overnachtingen zelfs met 7,3 procent. Dat is niet alleen voor het Meetjesland zo, maar voor heel Vlaanderen. Gelukkig zien we op het einde van 2016 een kentering en die zet zich in het begin van dit jaar gelukkig door. In het Meetjesland houden recreatieve overnachtingen wel stand. De daling zit vooral in de overnachtingen die gelinkt zijn aan meetings en congressen, maar ook in huurvakantiewoningen en in jeugdlogies. Overnachtingen in de gastenkamers kennen zelfs een lichte stijging. Lang moeten we niet zoeken naar een uitleg. Ook in het Meetjesland was de terreurdreiging vorig jaar voelbaar. Gelukkig zijn de eerste tendensen van 2017 weer positief."