Dit zijn de plannen met oud zwembad Eeklo: 16 tot 36 woningen en extra stuk Heldenpark

Oppositie vreest te veel woningen op te kleine plaats

Het oud zwembad van Eeklo staat al sinds vorige zomer leeg.
Joeri Seymortier Het oud zwembad van Eeklo staat al sinds vorige zomer leeg.
Het oud zwembad in de Oostveldstraat in Eeklo maakt plaats voor een woonproject van 16 tot 36 woningen, en voor een uitbreiding van het Heldenpark. De woningen zullen niet aan de Oostveldstraat, maar aan de Zwembadstraat gebouwd worden. Slechts een klein deel van de site wordt bebouwd, waardoor de oppositie vreest dat het kleine en oncomfortabele appartementen worden.

De stad Eeklo heeft nieuwe plannen met de hele site van het oude zwembad in de Oostveldstraat. Eerst zou een soort villa-appartement gebouwd worden op de voetprint van het oude zwembad. Maar nu liggen andere plannen voor. “We gaan slechts op een beperkt deel van de site nieuwe bewoning toelaten”, zegt schepen Bob D’haeseleer (Groen). “Het gaat om een zone van zowat 1.000 vierkante meter aan de kant van de Zwembadstraat. Op die manier komt de plaats waar nu het oude zwembad staat vrij, en kunnen we daar het Heldenpark doortrekken. Dat zal een rustig en groen effect hebben op de hele buurt van het Oostveld. In het plan dat we nu op tafel leggen, kunnen er minimum 16 en maximum 36 wooneenheden aan de Zwembadstraat komen. Er kan gebouwd worden in maximum drie bouwlagen. De buurt krijgt nu zestig dagen de tijd om opmerkingen te formuleren. Die gaan we grondig bestuderen, en de plannen eventueel aanpassen.”

Parking

Het idee om ook een ondergrondse parking in het project te voorzien, wordt door de stad niet weerhouden. Peter De Graeve (N-VA) vreest zware parkeerproblemen in de buurt. “Die komen er niet”, zegt schepen D’haeseleer. “In de Kottemstraat plannen we een wijkparking, waar tot zeventig wagens zullen kunnen geparkeerd worden. Als de buurt zou vinden dat er in het nieuwe project toch parking nodig is, kunnen we dat bekijken.”

Lego

Danny Plaetinck (N-VA) en Dirk Van de Velde (CD&V) vrezen dat de woonkwaliteit in het nieuwe project ondermaats zal worden. In het plan zal amper duizend vierkante meter van de hele site bebouwd worden. “Pure waanzin om daar dan tussen de 16 en 36 woongelegenheden op te krijgen. Probeer het anders eens met Lego-blokjes, en je zal meteen zien dat zoiets helemaal niet kan lukken. De stad wil 1,5 miljoen euro verdienen aan de gronden van het oud zwembad. Maar welke ontwikkelaar zal dat betalen voor zo’n kleine bebouwbare oppervlakte?”, vraagt Van de Velde zich af.

Schepen Bob D’haeseleer garandeert woonkwaliteit in een groene omgeving. “We gaan 1.000 vierkante meter bebouwen, maar in drie bouwlagen. Dat is dus eigenlijk 3.000 vierkante meter. Het stadsbestuur zou ook puur voor geld kunnen kiezen, en heel de site laten volbouwen. Maar het idee om ook het Heldenpark door te trekken, is voor ons minstens even belangrijk”, klinkt het nog.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.