COMEET investeert geldprijs in herwaardering reuzen

Cultuuroverleg COMEET geeft het prijzengeld van de Vlaamse Cultuurprijs weg. Met de 10.000 euro wil men de Meetjeslandse reuzen herwaarderen.

In september won COMEET de Vlaamse Cultuurprijs voor Lokaal Cultuurbeleid, goed voor 10.000 euro. Het cultuuroverleg lanceerde meteen een oproep om het prijzengeld te laten terugvloeien naar het culturele veld. "Dit leverde een lijst op van niet minder dan 23 voorstellen op", weet communicatiemedewerker Lize De Doncker. Tijdens de Cultuurhappening Meetjesland van afgelopen weekend in Kaprijke werd de knoop doorgehakt. " Een jury van pioniers die van bij het begin bij de werking van COMEET betrokken waren, selecteerde vier voorstellen: UiTPAS Meetjesland, Digicoach Regiobib Meetjesland, Regionaal kunstenparcours en Het Meetjesland als reuzenregio."


Het publiek kreeg tijdens de Cultuurhappening de beslissende stem en koos voor het reuzenproject. "Dit is een project rond de herwaardering en registratie van de nog bestaande én eventueel nieuwe reuzen in de regio. Het samenbrengen van alle lokale reuzen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat dit kwetsbaar stuk immaterieel erfgoed extra aandacht krijgt."


COMEET neemt zich voor om het reuzenproject in 2017 uit te voeren. "Ook de andere ideeën worden niet losgelaten: zij kunnen opgenomen worden in de reguliere werking en eventueel op langere termijn nog uitgevoerd worden", klinkt het. (GRG)