Centrummanager moet stad verkopen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN EEKLO

Vorig jaar ging het nieuwe AZ Alma open, parel aan de Eeklose kroon, maar het profijt voor het centrum is beperkt.
Joeri Seymortier Vorig jaar ging het nieuwe AZ Alma open, parel aan de Eeklose kroon, maar het profijt voor het centrum is beperkt.
Eeklo is de centrumstad van het Meetjesland. Met een splinternieuw ziekenhuis, heel wat scholen en openbare diensten, wordt die rol vandaag al aardig ingevuld. Maar wat is er nog nodig om Eeklo nog meer op de kaart te zetten als de hoofdstad van de hele regio? De kopstukken van Eeklo leggen voor het laatst hun ideeën op tafel.

"Eeklo heeft zeker nood aan een goede centrummanager", zegt Luc Vandevelde van SMS. "In onze ogen is dat iemand die de stad 'kan verkopen', en de stad ook effectief levendig en aantrekkelijk maakt. Dat moet gebeuren op basis van een toekomstgerichte en vooral realistische visie. Geen grootse projecten, maar antwoorden op kleine dingen waar de Eeklonaar en de bezoeker zich aan ergert."

Ook EVE is voorstander van zo'n centrummanager. "Wij willen naast de schepen van economie ook een centrummanager aanstellen, die over de partijen heen het voortouw neemt om Eeklo-Centrum terug economisch leefbaar en bruisend te maken", zegt Peter Pauwels. "De economie mag niet langer de speelbal zijn van politieke spelletjes. De centrummanager moet een actief aantrekbeleid voeren. Er moet een niet aflatende stroom van brieven en mails naar gevestigde en startende ondernemers gaan, met de vraag om zich in Eeklo te komen vestigen."

N-VA wil van Eeklo een belevingsstad maken. "Eeklo ligt tussen Gent en Brugge: twee toeristische steden", zegt Hilde Lampaert. "Het moet dus mogelijk zijn om toeristen even te laten stoppen in onze stad. Maar ook voor de Eeklonaar zelf, en voor de mensen van onze buurgemeenten, moet Eeklo opnieuw een stad worden waar winkelen, lekker eten en drinken, en heel wat festiviteiten zorgen voor een totaalbeleving. Dat kan met concrete maatregelen. Wij denken bijvoorbeeld aan één uur gratis parkeren om het winkelen te stimuleren, de oprichting van een informatiepunt op de markt, een winkel met streekproducten in het centrum, digitale informatieborden, een kiosk op ons marktplein, de aanstelling van een centrummanager die Eeklo echt zal promoten, de verdere uitbouw van de jachthaven en een echt beleidsplan voor horeca en lokale economie."

Groen wil meer stadsfuncties terug naar het centrum brengen. "We zijn een centrumstad die 15 jaar geleden zelf haar eigen centrumfuncties naar het industrieterrein verhuisd heeft", zegt Bob D'haeseleer. "Eeklo heeft alles, maar het zit gewoon op de verkeerde plaats. Kernversterking begint door zelf het goede voorbeeld te geven. En dat is dicht bij de mensen. Met de Paterskerk als stadshal, het klooster als backoffice, en het stadhuis als frontoffice, liggen de kansen zo voor het grijpen."

Open Vld haalt het dossier van de Ring naar boven. "Wij zijn daar al veertig jaar heel duidelijk in: Eeklo heeft vooral nood aan een Ring", zegt Christophe De Waele. "Alleen dan kan de doortocht heringericht worden, en kunnen we van onze binnenstad een gezellig, veilige, gezonde en leefbare zone maken. Daarbij hoort ook een ondergrondse centrumparking, zodat de ruimte boven de grond kwaliteitsvoller ingericht kan worden. Eeklo heeft vandaag nog veel opportuniteiten, maar moet voor een stuk herbouwd worden. Wie dit in beweging zet, zal Eeklo een nieuwe toekomst geven. Samengevat: Eeklo heeft nood aan een Ring, een heringerichte doortocht, en een burgemeester met ballen."

Bij CD&V worden de toekomstplannen bondig samengevat. "Er is nood aan een ondernemershuis en een interactief museum. Maar ik heb reeds plannen", knipoogt burgemeester Koen Loete. (JSA)

Het nieuwe zwembad opende afgelopen zomer de deuren en lokte meteen veel zwemmers.
Anthony Statius Het nieuwe zwembad opende afgelopen zomer de deuren en lokte meteen veel zwemmers.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • danny janssens

    Loete wil een museum........we hebben vroeger een heemmuseul gehad. Daar ligt de Eeklonaar niet wakker van. We willen af van het imago dat Eeklo heeft. En dat gaat niet lukken met Koentje die steeds weer alles minimaliseert. Een coalitie van SMS , Open VLD en NVa kan dit beleid in een goeie richting sturen. Aan de kiezer om de stilstand in Eeklo om te buigen.