Afscheid van Koen Loete in 10 foto’s: “De sjerp doorgeven is best moeilijk”

Na 12 jaar burgemeesterschap klaar voor laatste weekend

In 2011 mocht Koen Loete de Amerikaanse ambassadeur Gutman ontvangen. Hij kreeg de man zo ver om -naar oude Eeklose traditie- zijn hoofd te laten herbakken.
JSA In 2011 mocht Koen Loete de Amerikaanse ambassadeur Gutman ontvangen. Hij kreeg de man zo ver om -naar oude Eeklose traditie- zijn hoofd te laten herbakken.
Koen Loete gaat zijn laatste weekend in als burgemeester van Eeklo. Hij zit al sinds 1988 in de gemeenteraad, en was de voorbije twaalf jaar de burgervader van de hoofdstad van het Meetjesland. Volgende week moet Loete met zijn CD&V naar de oppositiebanken. Wij blikken met tien foto’s terug op twaalf jaar burgemeesterschap.

Koen Loete moet dit weekend zijn bureau in het stadhuis van Eeklo opruimen, want dinsdag komt Luc Vandevelde van SMS op die stoel te zitten. Loete haalde in oktober met 1.375 voorkeurstemmen nog altijd de hoogste score van alle kandidaten, maar zijn CD&V is niet langer de grootste partij. SMS mag nu de burgemeester leveren, en kiest er voor om Open Vld en Groen mee te nemen in het nieuwe bestuur. Exit Koen Loete. 

“Ik zou de politiek vaarwel kunnen zeggen, maar dat wil ik mijn 1.375 kiezers niet aandoen”, zegt de man. “Ja, ik moet nu zes jaar lang als gemeenteraadslid op de oppositiebanken zitten. Ik zal de dossiers kritisch blijven volgen. Neen, ik heb nog geen zicht op een nieuwe job. Hoe ik mij nu voel? Het is best moeilijk om de sjerp te moeten doorgeven. Maar het is tegelijk ook heerlijk om het mooie te herinneren.”

Koen Loete in betere politieke tijden. Hier wordt hij door zijn zussen gefeliciteerd na een nieuwe verkiezingsoverwinning.
MICHEL MOENS Koen Loete in betere politieke tijden. Hier wordt hij door zijn zussen gefeliciteerd na een nieuwe verkiezingsoverwinning.

Sinds 1988

En herinneringen heeft Koen Loete bij de vleet. Hij doet dan ook al dertig jaar aan politiek. Het was 1988 toen hij als gemeenteraadslid aan zijn politieke carrière begon. Zes jaar later, in 1994, werd Loete schepen van de stad. Dat mocht hij twaalf jaar blijven. Sinds 2006 is hij burgemeester van Eeklo.

Jean-Luc Dehaene

Ook in Brussel heeft Koen Loete al heel wat politieke verwezenlijkingen. Hij is al sinds 2005 lid van het nationaal partijbestuur van CD&V. Van 1994 tot 1999 was hij persoonlijk assistent van Johan Van Hecke en Marc Van Peel. In 1999 en 2000 was hij de rechterhand van Jean-Luc Dehaene en Reginald Moreels. Loete was ook een tijd lang bestuurslid van de Europese Volkspartij EVP, algemeen secretaris van de CD&V-senioren, commissievoorzitter van de Federale Gelijke Kansenraad en algemeen secretaris van de ereparlementsleden. In de regio was Koen Loete ook voorzitter van IVM en van Resoc. 

“Van maandagmorgen tot zondagavond was ik beschikbaar voor iedereen die mij nodig had. Gewoon, omdat de politiek mijn leven was”, zegt Koen Loete nog.

In 2009 mocht Koen Loete met veel zwier Eddy Wally ontvangen in zijn stad.
JSA In 2009 mocht Koen Loete met veel zwier Eddy Wally ontvangen in zijn stad.
Op de viering voor de zeventigste verjaardag van Roger De Vlaeminck.
Joeri Seymortier Op de viering voor de zeventigste verjaardag van Roger De Vlaeminck.
Eeklo was ooit gaststad van de beurs Accenta, en daar mocht Loete ook Yves Leterme ontvangen.
JVK Eeklo was ooit gaststad van de beurs Accenta, en daar mocht Loete ook Yves Leterme ontvangen.
In 2015 bij koningin Paola. Let op de flyer van Jonas en Fee uit Mijn pop-uprestaurant!
Foto JSA In 2015 bij koningin Paola. Let op de flyer van Jonas en Fee uit Mijn pop-uprestaurant!
Europees president Herman Van Rompuy? Ook die haalde Koen Loete vlotjes naar Eeklo.
JSA Europees president Herman Van Rompuy? Ook die haalde Koen Loete vlotjes naar Eeklo.
In 2015 speelde de burgemeester mee in het amateurtoneel in zijn stad. Het stuk draaide rond het nieuwe ziekenhuis AZ Alma.
Michel Moens In 2015 speelde de burgemeester mee in het amateurtoneel in zijn stad. Het stuk draaide rond het nieuwe ziekenhuis AZ Alma.
In 2010 werd Tom Dice ontvangen op de ambassade in Noorwegen. De Eeklonaar mocht dat jaar naar het Songfestival, en kreeg van Koen Loete een gitaar cadeau.
Galicia In 2010 werd Tom Dice ontvangen op de ambassade in Noorwegen. De Eeklonaar mocht dat jaar naar het Songfestival, en kreeg van Koen Loete een gitaar cadeau.
Koen Loete houdt van verbroedering. In 2008 bezocht hij Newbury in Engeland, waar er zelfs een Eeklo Place is.
JSA Koen Loete houdt van verbroedering. In 2008 bezocht hij Newbury in Engeland, waar er zelfs een Eeklo Place is.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.