10 foto’s als troost voor leeg Herbakkersweekend in Eeklo: “Dit worden saaie en stille dagen”

K's Choice op zondagavond op het Herbakkersfestival: voor veel muziekliefhebbers een van de hoogtepunten.
Daphne Matthys. K's Choice op zondagavond op het Herbakkersfestival: voor veel muziekliefhebbers een van de hoogtepunten.
Dit weekend blijft het stil in Eeklo. Voor het eerst in dertien jaar geen loeiende gitaren en lekker schuimende pinten op het Herbakkersfestival.

Corona treft alles en iedereen, en dus ook het populaire stadsfestival in Eeklo. Wij doken in ons archief en vonden tien foto’s die je doen wegdromen bij de leuke festivalweekends die de vzw Bakfiets, de stad en muziekclub N9 de voorbije jaren gegeven hebben. Eerst op het Herbakkersplein en sinds vorig jaar op de site aan de Blokhutten. Daar moest deze week normaal gezien volop gebouwd en getimmerd worden, maar het is er muisstil. “We missen onze groep, de drukte en de stress”, klinkt het bij de vrijwilligers die vandaag normaal gezien handen te kort zouden hebben. “Het was al een zeer lange week. En we staan voor een saai en stil weekend.”

Wij blikken in tien foto’s terug op de voorbije jaren.

Skydiven op het Herbakkersfestival, vorig jaar voor het eerst in het park.
Michel Moens Skydiven op het Herbakkersfestival, vorig jaar voor het eerst in het park.
In 2010, het jaar van het Songfestival, mocht Tom Dice een thuismatch spelen in zijn Eeklo.
JSA In 2010, het jaar van het Songfestival, mocht Tom Dice een thuismatch spelen in zijn Eeklo.
2015: Een bomvol Herbakkersplein voor het optreden van 10cc. "De strafste editie ooit van het Herbakkersfestival", volgens velen.
HBF 2015: Een bomvol Herbakkersplein voor het optreden van 10cc. "De strafste editie ooit van het Herbakkersfestival", volgens velen.
In de beginjaren trok Geert Faes in een cabrio en met een megafoon door Eeklo, om reclame te maken voor wat toen nog het Bakfietsfestival heette.
HBF In de beginjaren trok Geert Faes in een cabrio en met een megafoon door Eeklo, om reclame te maken voor wat toen nog het Bakfietsfestival heette.
Het goud van het festival: de vele vrijwilligers voor en achter de schermen. Bij het Herbakkersfestival werden die meer dan waar ook in de watten gelegd met lekker eten en drankjes. "We missen dit nu enorm", klinkt het.
HBF Het goud van het festival: de vele vrijwilligers voor en achter de schermen. Bij het Herbakkersfestival werden die meer dan waar ook in de watten gelegd met lekker eten en drankjes. "We missen dit nu enorm", klinkt het.
De metalavond op vrijdag was elk jaar legendarisch: de stoerste mannen en vrouwen, de beste omzet aan de tapkraan, maar telkens ook de rustigste avond voor de ordediensten.
HBF De metalavond op vrijdag was elk jaar legendarisch: de stoerste mannen en vrouwen, de beste omzet aan de tapkraan, maar telkens ook de rustigste avond voor de ordediensten.
De mensen van Bakfiets, op een foto uit de beginjaren.
HBF De mensen van Bakfiets, op een foto uit de beginjaren.
Uberdope bewees dat je ook vroeg op de avond voor veel sfeer kon zorgen.
Geert Vincent Uberdope bewees dat je ook vroeg op de avond voor veel sfeer kon zorgen.
2009: een peperdure editie met ook luchtacrobaten en heel wat randanimatie overal in de stad.
JVK 2009: een peperdure editie met ook luchtacrobaten en heel wat randanimatie overal in de stad.