"'s Nachts rondrijden, dat is toch niet strafbaar?"

JONGE OVERVALLERS RISKEREN TOT 5 JAAR, ADVOCATEN WEERLEGGEN BEWIJS

Hoofdbeklaagde Mickey D. verdedigt zich, bijgestaan door advocaat Steven Vermandel.
Sarah Vandoorne Hoofdbeklaagde Mickey D. verdedigt zich, bijgestaan door advocaat Steven Vermandel.
Vier piepjonge dieven uit de regio riskeren tot 5 jaar cel na gewelddadige overvallen op onder meer frituur 't Patatje in Lovendegem en het Godshuis in Sint-Laureins. Ook zouden ze 25.000 euro buitgemaakt hebben in café Luxor in Eeklo. Zelf steken ze de schuld op elkaar en vragen ze werkstraffen. "Het is toch niet strafbaar om 's nachts rond te rijden?"

In het midden van de nacht werden Mickey D., Ibrahim M., Youssef H. en Sean V., alle vier 20 en 21 jaar oud, meermaals opgemerkt in de regio. In wisselende samenstelling, louter toevallig, maar toch net op het moment dat er inbraken en diefstallen gebeurden - twee met geweld. Volgens het parket vormde het viertal een vereniging die diefstallen pleegde. Dat staaft het met telefonieonderzoek. De vier zochten voorbeelden van inbraken op en sms'ten hierover met elkaar. Hun favoriete doelwitten waren sporthallen, scholen en horecazaken.


Zo viseerden twee van de dieven onder meer frituur 't Patatje aan de Grote Baan (N9) in Lovendegem. Uitbater Tim Van Sanden (26) werd in januari 2016 bedreigd door twee gemaskerde overvallers, die langs de achterdeur wisten binnen te dringen. Die knevelden hem. Tim werd gedwongen zijn bankkaart - inclusief code - af te geven. "Het slachtoffer werd vastgebonden aan een stoel. De daders maakten 60 euro en de bankkaarten buit. Met die bankkaarten haalden ze diezelfde avond nog geld af in Evergem. Op de camerabeelden aan die geldautomaat konden ze herkend worden", doet de procureur zijn relaas. Voor het kopstuk van de bende vraagt hij 5 jaar cel, voor de anderen 40 en 14 maanden.


"Goed om te horen dat ze vijf jaar vragen, maar ik wil liever de zaak achter mij laten. Wij hebben ons ook geen burgerlijke partij gesteld", aldus Tim. De friturist blijft verder werken in 't Patatje. "Statistisch gezien ga ik zoiets maar één keer meemaken, toch?", relativeert hij de zware feiten.


Ook in het Godshuis in Sint-Laureins kregen ze te maken met de gewelddadige bedreigingen van het viertal. Drie van hen - opnieuw gemaskerd - haalden datzelfde jaar een mes boven om de kluis leeg te roven. Daar konden ze 150 euro buit maken uit de kluis.

De uitbater van frituur 't Patatje in Lovendegem werd gekneveld. De daders maakten 60 euro en bankkaarten buit.
Sarah Vandoorne De uitbater van frituur 't Patatje in Lovendegem werd gekneveld. De daders maakten 60 euro en bankkaarten buit.

25.000 euro buit

Een grotere slag zouden de vier geslagen hebben in café Luxor, op de markt in Eeklo. Daar zouden ze meermaals gestolen hebben, goed voor een totale buit van 25.000 euro.


In totaal pleegden de vier 25 inbraken, 7 pogingen tot inbraak en 2 diefstallen met geweld. Ook confisserie Geldhof in Eeklo (goed voor een paar 100 euro) moest eraan geloven. Tot slot bleven ook scholen en sporthallen niet gespaard. In Atheneum De Tandem in Eeklo maakten ze 800 euro en enkele iPads buit.


Zelf steken de boefjes de schuld grotendeels op elkaar en vragen ze werkstraffen. "De anderen proberen de schuld in de schoenen van mijn cliënt te schuiven, maar het telefonieonderzoek bewijst niks", vindt advocaat Steven Vermandel, die het kopstuk verdedigt. Hij betwist een groot aantal van de feiten, waaronder de gewelddadige overval op 't Patatje. Ook de andere advocaten zijn niet overtuigd van het onderzoek. Ze vinden het geen bewijs dat de gsm-masten de vier in de buurt van de feiten plaatste. "Het is toch niet strafbaar om 's nachts rond te rijden?", klinkt het. Voorzitter Anthony Van Mol vindt dat een bedenkelijk argument. "Dat uw cliënten 's nachts in Gent of Eeklo uitgaan, tot daar aan toe. Maar in gemeentes als Laarne? Wat valt er daar te beleven?" De rechtbank beslist over de straffen binnen twee weken.