"Klagen en zagen? Wordt niemand beter van"

Uitbaatster soepbar verwent klanten extra nu straat maanden bouwwerf is

Veronique Vande Velde bij haar soupbar Soup@Me.
Foto Joeri Seymortier Veronique Vande Velde bij haar soupbar Soup@Me.
Ondernemen op een bouwwerf: het overkomt Veronique Vande Velde van de soepbar op de hoek van de Markt en de Patersstraat in Eeklo. Tot Pasen volgend jaar is het daar bijten in het stof. Maar aan een rondje zagen en klagen doet de hippe onderneemster bewust niet mee. "Daar wordt niemand beter van", vindt Veronique. "Acties bedenken en klanten extra verwennen: dat is het enige wat we kunnen doen."

De soep- en broodjesbar Soup@Me ligt op de hoek van de Markt met de Patersstraat in Eeklo en wordt sinds deze maand bedolven onder het stof. Geen voordeel voor een horecazaak. Maar zaakvoerster Veronique Vande Velde houdt het positief, ook al kan je voorlopig niet op haar terras zitten en moeten de potentiële klanten uit de buurt van de Zuidmoerstraat letterlijk door modder en stof om haar zaak te bereiken.


"De Patersstraat is onderbroken voor broodnodige werken. We zijn vertrokken tot maart volgend jaar", zegt Veronique. "Maar ik heb besloten om niet in de val te trappen van een jaar lang zagen en klagen. Eeklo is de laatste weken al genoeg negatief in het nieuws gekomen. Ik heb daarom gezocht om het positieve uit deze moeilijke situatie te halen en heb enkele leuke acties op poten gezet. Elke maand verloten wij vier filmdoosjes van Kinepolis, met telkens twee filmticketjes. We verloten die aan de mensen die op hun kasticket hun contactgegevens zetten. Alle ticketjes vanaf een aankoop van 5 euro zijn geldig en kunnen in de doos gedropt worden." vertelt Veronique.

Communicatie met stad

"Ook de ticketjes die niet winnen worden bewaard. Op het einde van de werken trekken we een gelukkige winnaar die een jaar lang elke week een grote pasta naar keuze kan komen halen. Ja, de werken zorgen voor frustratie, ongemak en vuiligheid. Maar met enkele positieve acties zijn we er zeker van dat de mensen de weg naar Soup@Me gaan blijven vinden."


Waar Veronique wel over klaagt, is de communicatie met de stad Eeklo. Er werd met 'patersstraat@eeklo.be' een speciaal email adres aangemaakt waarop iedereen terecht kan voor informatie. "Al een paar keer geprobeerd, maar meestal geen reactie ontvangen", zucht Veronique. "Ondertussen hebben we wel al iets gehoord van de stad, maar de communicatie blijft ondermaats. Daarom heb ik zelf een email adres aangemaakt. Wie opmerkingen heeft, kan mailen naar infopatersstraat@gmail.com en een deel van die vragen zal overgemaakt worden aan de vriendelijke medewerkster van Eandis en aan het stadsbestuur. Zo willen wij het stadsbestuur duidelijk maken dat communicatie een punt is waar wij sterk over waken."

Werken gaan vlot

De werken in de Patersstraat lopen momenteel vlot. De straat zelf is op bepaalde plaatsen niet breder dan vier meter, dus doorgaand verkeer is tijdens de werken onmogelijk. "Er komt over de hele lengte van de straat een nieuwe riolering en dan gaan we een nieuwe rijweg aanleggen zonder voetpaden en zonder hoogteverschillen", zegt schepen van Openbare Werken Christophe De Waele (Open Vld). "We gaan in de Patersstraat geen voetpaden meer aanleggen, want daar is de straat echt te smal voor. Er komt aan de zijkanten enkel een gekleurde suggestiestrook voor de voetgangers. De greppel zal in het midden van de straat liggen. Tegen de paasvakantie van volgend jaar moet alles klaar zijn."