"Hij is meer dan'Monsieur Paris-Roubaix'"

Met expo start feest voor 70ste verjaardag roger de vlaeminck

Roger De Vlaeminck kijkt aandachtig naar een portret van zichzelf op de expo
Gaëtan Regniers Roger De Vlaeminck kijkt aandachtig naar een portret van zichzelf op de expo
Met een tentoonstelling en een gelegenheidsgedicht zijn de festiviteiten voor de zeventigste verjaardag van Roger De Vlaeminck gestart. 'Tseete' zelf laat zich de lofbetuigingen welgevallen, al wordt hij liever niet aan zijn leeftijd herinnerd. "Ik kan er niet aan wennen dat ik straks zeventig ben", klinkt het.

Op de verjaardagstaart is het wachten tot 24 augustus, maar de volgende maanden viert Roger De Vlaeminck al uitgebreid zijn zeventigste verjaardag. In de Huysmanhoeve bijt de tentoonstelling 'Roger De Vlaeminck 70' de spits af.


"De '70' uit de titel zou kunnen slaan op Rogers leeftijd, maar eigenlijk verwijzen we naar de jaren zeventig, Rogers glorieperiode", zegt Mark Van Hamme, de samensteller van de tentoonstelling. "Voor wie het niet zou weten: Roger heeft elf wielermonumenten op zijn naam geschreven, waaronder drie maal Milaan-San Remo en viermaal Parijs-Roubaix. Maar Roger is véél meer dan 'Monsieur Paris-Roubaix'. Hij was de meest polyvalente renner die ooit heeft rondgefietst, en dat durf ik met stellige zekerheid beweren. Hij is de enige renner die kan zeggen dat hij klassiekers won, een grote ronde, wereldkampioen was in het veldrijden én op de piste zesdaagsen won." Er is maar één generatiegenoot die een nog straffere erelijst heeft: Eddy Merckx. "Het is ondankbaar om als renner vergeleken te worden met iemand die hors catégorie was, maar Roger is de renner die Merckx het vaakst het vuur aan de schenen legde." Het rijke palmares van de jarige -509 overwinningen- wekt alom bewondering.

Karikatuur van Joël Verhee, voor deze gelegenheid gemaakt.
Gaëtan Regniers Karikatuur van Joël Verhee, voor deze gelegenheid gemaakt.

Erelijst

"Sinds de geboorte van Christus is er geen Meetjeslander met een grotere erelijst", merkt Eekloos sporschepen Dirk Van De Velde (CD&V) op. In zijn gelegenheidsgedicht 'Tseete' haalt plattelandsdichter Paul Demets dan weer een straffe stoot van De Vlaeminck vanonder het stof. "In Zwitserland nam je van Merckx driemaal op een dag de maat."

Met Eddy Merckx rechts en in de achtergrond Rik Van Looy.
Gaëtan Regniers Met Eddy Merckx rechts en in de achtergrond Rik Van Looy.

Huysmanshoeve

De tentoonstelling illustreert De Vlaemincks rijkgevulde carrière aan de hand van foto's, oude wielertruitjes en andere memorabilia. De Huysmanhoeve is geen lukraak gekozen tentoonstellingslocatie. "Ik kom hier elke dag koffie drinken", vertelt de bijna-jarige. "Vroeger (toen het nog een actief landbouwbedrijf was, nvdr) kwam ik hier ook vaak, maar dan om in het 'stroot' (hooi, nvdr.) te spelen. Er liepen hier op de boerderij heel wat dochters rond", knipoogt hij. "Dat ik straks zeventig ben, daar kan ik niet aan wennen. Maar wat doe je eraan?" De Vlaeminck oogt nog altijd topfit en kruipt regelmatig op de fiets. "Ik heb deze ochtend zestig kilometer gefietst en gisteren 45. Natuurlijk heb ik wel eens last van kwaaltjes. Ik heb rugproblemen gehad, maar nu gaat het beter. Hout vasthouden!"


De tentoonstelling loopt nog tot en met 1 oktober, daarnaast staan verschillende festiviteiten op het programma. Zo is er op 14 mei de inrijrit van de fietsroute 'In het wiel van Roger'. Die permanente route van zestig kilometer volgt deels het trainingsparcours van Roger De Vlaeminck en is het ultieme eerbetoon aan de wielerkampioen.


Op 21 juli zal de Fietshappening bovendien in het teken staan van de jarige wielerlegende.

Roger met vader De Vlaeminck.
Gaëtan Regniers Roger met vader De Vlaeminck.