"Gestorven aan ziekte die hij hielp bestrijden"

KILOMETERVRETERS ROUWEN OM OVERLIJDEN VAN ERIC VAN HYFTE (64)

Eric Van Hyfte in zijn outfit van Eeklose Kilometervreters.
Foto Seymortier Eric Van Hyfte in zijn outfit van Eeklose Kilometervreters.
Eeklo rouwt om de dood van Eric Van Hyfte (64). De man was lid van de Eeklose Kilometervreters, de groep sportievelingen die in Eeklo strijden tegen kanker. Net tegen die ziekte verloor Eric nu zijn ongelijke strijd. Eind deze maand rijden de Kilometervreters weer hun '1.000 kilometer tegen kanker'. "Met een zwarte band en met een foto van Eric op onze fiets", zeggen zijn vrienden.

Eric Van Hyfte en zijn vrouw Eliane waren 35 jaar de apothekers van 'Over d'IJzers' of de Oostveldwijk. Door de gezondsheidsproblemen moest de apotheek vervroegd dicht. Het koppel verhuisde naar Lembeke, om daar nog van elkaar en het leven te genieten, maar dat was van korte duur. Ook toen hij zelf al ziek was, bleef Eric zich inzetten voor de strijd tegen kanker. Zijn eigen strijd heeft hij nu op zijn 64ste verloren.


"Eric was een zeer goeie vriend", zegt frontman Johan Sagaert van de Eeklose Kilometervreters. Die Kilometervreters organiseren elk najaar in Eeklo een 24-uren fietsmarathon op rollen en nemen in het Hemelvaartweekend ook al jaren deel aan de '1.000 kilometer tegen kanker'.

Goede babbel

"Ik zal Eric herinneren als een geliefd man. Hij stond klaar voor iedereen en zeker voor zijn teamleden. Telkens wanneer ik in zijn apotheek kwam, moest ik ook even naar de woonkamer voor een goede babbel over al zijn toekomstplannen. Een paar keer heeft hij nog enkele trainingsritjes met ons gereden, maar dat is al ruim drie jaar geleden. Tot hij te horen kreeg dat hij darmkanker had. Vorig jaar was Eeklo nog gaststad voor de '1.000 kilometer tegen kanker'. Eric kon toen natuurlijk niet zelf meer meerijden, maar hij stond in Eeklo wel op de eerste rij te supporteren voor ons. Dat was voor iedereen een heel emotioneel moment."


De laatste keer dat Johan bij Eric thuis kwam, was begin maart. "We hebben toen nog enkele foto's uitgewisseld", mijmert Johan. "Zijn hart klopte echt voor de Kilometervreters, ook al heeft hij zelf nooit kunnen deelnemen aan de 1.000 kilometer. Erik zal eind deze maand zeker aanwezig zijn tijdens de 1.000 kilometer. Zijn foto komt op onze fietsen en wij zullen allemaal een zwarte band dragen. De Kilometervreters gaan in ieder geval door. Wij willen ons nu nog meer inzetten om deze vreselijke ziekte een halt toe te roepen. Zo kan het toch niet verder? Zoveel leed, pijn en verdriet. Eric blijft in ons hart. We zullen hem nooit vergeten."


Ook Marc Windey van de Kilometervreters zal zijn vriend Eric missen. "Hij heeft nooit zijn droom kunnen realiseren: zelf deelnemen aan de 1.000 kilometer", zegt Marc. "Maar achter de schermen bleef Eric wel meewerken en organiseren. We verliezen bij de Kilometervreters een goede vriend en geëngageerd mens. Nu is hij zelf bezweken aan de ziekte die hij mee wou helpen bestrijden. Eric is gesneuveld in het zicht van de eindmeet: drie weken voor de 1.000 kilometer op het einde van de maand."

Leemte

Burgemeester Koen Loete (CD&V+) weet dat de dood van Eric voor een leemte zal zorgen in zijn stad. "Eric en ook zijn echtgenote waren intelligente en zachtaardige mensen, die met een luisterend oor duizenden patiënten op een goede manier hielpen en zorg op maat boden", zegt de burgemeester. "Eric leefde echt voor de mensen. Altijd met een positief en bemoedigend woord voor iedereen. Eric zijn passie was fietsen en als wielrenner heeft hij ettelijke kilometers afgemaald. Bij de Kilometervreters heeft hij schitterende acties gedaan. Zijn heengaan laat een leemte achter in Eeklo."


Eric Van Hyfte laat zijn echtgenote Eliane en twee zonen achter. De uitvaart wordt gehouden op zaterdag 6 mei om 10 uur in de Onze-Lieve-Vrouwkerk op het Oostveld in Eeklo.